Lakáshitel külföldön dolgozóknak

  2019. január 23.

Sok magyar dolgozik külföldön, a legtöbben Ausztriában, Németországban illetve Angliában. Nem mindenki tervezi úgy, hogy véglegesen külföldön is marad, így szeretnének Magyarországon ingatlant vásárolni. A lakáshitel külföldön dolgozóknak is elérhető. A külföldi jövedelem nem kizáró ok, csak szigorúbbak a feltételek, mint egy Magyarországon dolgozó, magyar állampolgár esetében, és a hitelező bankok köre szűkebb.

 

Lakáshitel külföldön dolgozóknak – A külföldi jövedelemmel rendelkezők, a következő alapfeltételekkel kaphatnak lakáshitelt:

Lakcímkártya-adókártya

A legfontosabb feltétel, a magyarországi lakcímkártya, illetve a magyar adókártya megléte. Ezek alapfeltételei egy lakáshitel felvételének, ha külföldi jövedelemmel rendelkezik. Ezek hiányában egyik hitelintézetnél sem kaphat lakáshitelt.

 

Munkaviszony

A külföldi munkavállalóknak általában 3 hónapnál hosszabb folyamatos munkaviszonyra van szükségük. 6, de inkább 9-12 hónapos, vagy összesen, akár több helyről is származó, 24 hónapos munkaviszonyt is kérhet egy bank. 

 

Munkaszerződés

Többnyire határozatlan idejű munkaszerződést várnak el a pénzintézetek. A hitelt nyújtó intézmények azért szeretik jobban a határozatlan idejű munkaszerződést, mert ez számukra nagyobb biztonságot jelent. Ha határozott idejű munkaszerződésről van szó, javítja a hitelfelvevő pozícióját, ha az adott munkahely korábban már meghosszabbította a munkavállaló munkaszerződését. Természetesen a próbaidő, és a felmondási időszak, kizáró ok egy lakáshitel felvételénél. A magyar bankoknak van már angol és német nyelvű munkáltatói formanyomtatványa, amelyeket nem kell külön lefordíttatni.


hirdetés

 

Bankszámlakivonat

Általában 3-6 havi bankszámlakivonatot kérnek a hitelintézetek, amiből látszik az érkeztetett jövedelem. Ez lehet külföldi bankszámla is, az a hitelező banktól függ, hogy mit fogad el. Vannak pénzintézetek, amelyek elfogadják a netbankból letöltött kivonatot is, míg mások ragaszkodnak a bankfiókban kinyomtatott, bélyegzővel és két aláírással ellátott kivonathoz. Az itthoni bank elvárja, hogy a külföldi jövedelem egy része a nála vezetett bankszámlára érkezzen. Vannak bankok, amelyek kérhetnek igazolást arról, hogy a hiteligénylő nem szerepel a külföldi rossz adósokat nyilvántartó rendszerben.

 

Önerő

Egy ingatlan megvásárlásához szükséges a bank által előírt nagyságú pénzösszeg, vagyis az önerő megléte. A hitelintézetek általában az ingatlan értékének maximum 80%-át folyósítják, vagyis minimum 20% önerő szükséges.

 

Jövedelem, jövedelemigazolás

Elfogadható jövedelemként az a mérvadó, amit a munkáltató leigazol és bankszámlára érkezik. Általában a külföldön dolgozók magasabb jövedelemmel rendelkeznek, mint a Magyarországon dolgozók. A JTM (Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató) azt mutatja meg, hogy az adós jövedelmének mekkora része lehet legfeljebb a hiteltörlesztő. A törlesztőrészlet nem lehet magasabb a havi nettó bér 25%-ánál, 400 ezer forintos jövedelem alatt, afölötti jövedelem esetén pedig 30% a korlát. A fix törlesztőrészletet öt és tíz év közötti ideig biztosító lakáshiteleknél pedig 35, illetve 40% a limit. Az 50 és 60%-os limit csak a minimum tíz évig vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelekre vonatkozik. A hitelező bank kérheti a külföldi adóhatóság által kiállított jövedelemigazolást.

Az esetek 99%-ban nem forintban kapja külföldi jövedelmét, de a magyarországi lakáshitelt vélhetően forintban fogja törleszteni egy itthoni bankszámláról. Így nagyon fontos, hogy milyen árfolyamon és hogyan fogja kezelni az átváltásból származó árfolyam-különbözeteket és költségeket. Egyáltalán nem mindegy, hogy az euróban, fontban vagy éppen dollárban kapott jövedelem, hogyan és milyen feltételekkel konvertálódik forintra. Ehhez mindenképpen illeszkedő számlacsomagot célszerű választani.

 

 

 

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...