Lakáshitel külföldön dolgozóknak

  2019. január 23.

Sok magyar dolgozik külföldön, a legtöbben Ausztriában, Németországban illetve Angliában. Nem mindenki tervezi úgy, hogy véglegesen külföldön is marad, így szeretnének Magyarországon ingatlant vásárolni. A lakáshitel külföldön dolgozóknak is elérhető. A külföldi jövedelem nem kizáró ok, csak szigorúbbak a feltételek, mint egy Magyarországon dolgozó, magyar állampolgár esetében, és a hitelező bankok köre szűkebb.

 

Lakáshitel külföldön dolgozóknak – A külföldi jövedelemmel rendelkezők, a következő alapfeltételekkel kaphatnak lakáshitelt:

Lakcímkártya-adókártya

A legfontosabb feltétel, a magyarországi lakcímkártya, illetve a magyar adókártya megléte. Ezek alapfeltételei egy lakáshitel felvételének, ha külföldi jövedelemmel rendelkezik. Ezek hiányában egyik hitelintézetnél sem kaphat lakáshitelt.

 

Munkaviszony

A külföldi munkavállalóknak általában 3 hónapnál hosszabb folyamatos munkaviszonyra van szükségük. 6, de inkább 9-12 hónapos, vagy összesen, akár több helyről is származó, 24 hónapos munkaviszonyt is kérhet egy bank. 

 

Munkaszerződés

Többnyire határozatlan idejű munkaszerződést várnak el a pénzintézetek. A hitelt nyújtó intézmények azért szeretik jobban a határozatlan idejű munkaszerződést, mert ez számukra nagyobb biztonságot jelent. Ha határozott idejű munkaszerződésről van szó, javítja a hitelfelvevő pozícióját, ha az adott munkahely korábban már meghosszabbította a munkavállaló munkaszerződését. Természetesen a próbaidő, és a felmondási időszak, kizáró ok egy lakáshitel felvételénél. A magyar bankoknak van már angol és német nyelvű munkáltatói formanyomtatványa, amelyeket nem kell külön lefordíttatni.

 

Bankszámlakivonat

Általában 3-6 havi bankszámlakivonatot kérnek a hitelintézetek, amiből látszik az érkeztetett jövedelem. Ez lehet külföldi bankszámla is, az a hitelező banktól függ, hogy mit fogad el. Vannak pénzintézetek, amelyek elfogadják a netbankból letöltött kivonatot is, míg mások ragaszkodnak a bankfiókban kinyomtatott, bélyegzővel és két aláírással ellátott kivonathoz. Az itthoni bank elvárja, hogy a külföldi jövedelem egy része a nála vezetett bankszámlára érkezzen. Vannak bankok, amelyek kérhetnek igazolást arról, hogy a hiteligénylő nem szerepel a külföldi rossz adósokat nyilvántartó rendszerben.

 

Önerő

Egy ingatlan megvásárlásához szükséges a bank által előírt nagyságú pénzösszeg, vagyis az önerő megléte. A hitelintézetek általában az ingatlan értékének maximum 80%-át folyósítják, vagyis minimum 20% önerő szükséges.

 

Jövedelem, jövedelemigazolás

Elfogadható jövedelemként az a mérvadó, amit a munkáltató leigazol és bankszámlára érkezik. Általában a külföldön dolgozók magasabb jövedelemmel rendelkeznek, mint a Magyarországon dolgozók. A JTM (Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató) azt mutatja meg, hogy az adós jövedelmének mekkora része lehet legfeljebb a hiteltörlesztő. A törlesztőrészlet nem lehet magasabb a havi nettó bér 25%-ánál, 400 ezer forintos jövedelem alatt, afölötti jövedelem esetén pedig 30% a korlát. A fix törlesztőrészletet öt és tíz év közötti ideig biztosító lakáshiteleknél pedig 35, illetve 40% a limit. Az 50 és 60%-os limit csak a minimum tíz évig vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelekre vonatkozik. A hitelező bank kérheti a külföldi adóhatóság által kiállított jövedelemigazolást.

Az esetek 99%-ban nem forintban kapja külföldi jövedelmét, de a magyarországi lakáshitelt vélhetően forintban fogja törleszteni egy itthoni bankszámláról. Így nagyon fontos, hogy milyen árfolyamon és hogyan fogja kezelni az átváltásból származó árfolyam-különbözeteket és költségeket. Egyáltalán nem mindegy, hogy az euróban, fontban vagy éppen dollárban kapott jövedelem, hogyan és milyen feltételekkel konvertálódik forintra. Ehhez mindenképpen illeszkedő számlacsomagot célszerű választani.

 


hirdetés

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...