Hogyan vehetnek fel hitelt az élettársak?

  2022. július 08.

 

Sok pár él élettársi kapcsolatban, ami élet- és vagyonközösséget jelent. Fontos tudni, hogy hiába nincs hivatalos egybekelés, egy lakáshitel felvételekor általában a pár mindkét tagja adós lesz. Sok esetben a személyi kölcsönnél sem lehet ezt elkerülni. Utánajártunk, hogy hogyan vehetnek fel hitelt az élettársak.

 

Hogyan vehetnek fel hitelt az élettársak?

Élettársak lakáshitel felvétele

Lakáshitel felvételénél a hitelintézetek hasonlóan kezelik a házasokat és az élettársakat. Hiteligényléskor nyilatkozni kell a családi állapotról: egyedülálló, élettársi kapcsolatban van, házas. Az, hogy valakik együtt élnek, még nem jelenti feltétlenül azt, hogy élettársak. Előfordulhat például, hogy akik együtt élnek, nem élnek vagyonközösségben, ami egyben azt is jelenti, hogy külön válás esetén nem lesz olyan közös vagyonelem, amelyen osztozniuk kellene. Ilyenkor tulajdonképpen egyedülállók.

Az egyedülállók hitelfelvételekor alapesetben a lakáshitel adósa kizárólag az igénylő maga, ami azt is jelenti, hogy a fedezetként bevont ingatlanban más nem lehet tulajdonos. Ez igaz a hitelből megvásárolt, valamint az esetlegesen pótfedezetként bevont ingatlanra is. Ez nem jelenti azt, hogy az egyedülállók mindig egyedül vesznek fel kölcsönt. Előfordulhat olyan eset, amikor bevonják a hitelügyletbe valamelyik rokonukat, de kötelező jelleggel nem kerül be rajtuk kívül más a kölcsönszerződésbe.

Az élettárs az esetek túlnyomó részében adóstárs lesz, kivéve akkor, ha közjegyző, ügyvéd előtt nyilatkoznak arról, hogy a megvásárolni kívánt lakás kizárólag az egyik fél vagyonát gyarapítja majd, azét, aki a hiteltörlesztést a saját jövedelméből fizeti. Ez azt jelenti, hogy az élettárs az ingatlan előnyeiből és kötelezettségeiből nem részesül. Így nem tartozik majd bele az élettársi kapcsolat során keletkező „vagyonszaporulatba” sem, vagyis szakításnál nem lehet igényt formálni annak egy részére sem.

 

Élettársak személyi kölcsön felvétele

A személyi kölcsön egy fedezet nélküli hitelkonstrukció, aminél kizárólag az adós igazolt nettó jövedelme alapján hitelez a pénzintézet. Itt az úgynevezett JTM-korlát a mérvadó. Fedezetlen személyi kölcsön esetében, amennyiben a hitelfelvevő igazolt havi nettó jövedelme 500.000 Ft alatt van, akkor az esetlegesen már meglévő és az új hitel együttes törlesztőrészlete nem lehet több az igazolt jövedelem 50%-ánál, 500.000 Ft-ot meghaladó jövedelem esetén pedig a 60%-ánál.

Mivel nincs fedezet, sokan azt gondolják, hogy az élettárstól független a hitelfelvétel, ám ez nem teljesen van így. Előfordul, hogy a hitelintézetek rákérdeznek, hogy kapcsolatban él-e az igénylő, és ha igen, akkor kötelezően bevonják őt is adóstársként, abból kiindulva, hogy vagyonközösségben élnek.

Vannak azonban bankok, amelyek bizonyos összeghatár fölött adóstársat kérnek a hitelfelvételhez (aki lehet közeli hozzátartozó vagy akár élettárs), vagyis náluk bizonyos esetekben egyedüli adós nem is juthat kölcsönhöz.

 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...