Hogyan tudja kikerülni, hogy bankszámlája hagyaték tárgyát képezze?

  2017. május 25.

Egy családban bekövetkezett haláleset mindig szomorú esemény. Az ezzel járó jogi dolgok akár hónapokig is elhúzódhatnak. Az elhunyt minden vagyona öröklés alá esik, beleértve ebbe a bankszámlát is. A magyar öröklési rend szerint, törvényes örökösök az egyenesági rokonok, az első örökös, pedig mindig a gyermek/gyermekek. Ha az elhunyt nem rendelkezik végrendelettel, meg kell várni a hagyatéki tárgyalást. Ami a bankszámlát, betétszámlát illeti, ez a folyamat lerövidíthető. Cikkünkből megtudhajta, hogyan tudja kikerülni, hogy bankszámlája hagyaték tárgyát képezze?

Sajnos kevesen tudják, hogy a pénzintézeteknél lehetősége van a számlatulajdonosnak arra, hogy egy halál bekövetkezése esetére megjelöljön egy, vagy akár több személyt, aki/akik bankszámlája, betétszámlája tekintetében a kedvezményezett/kedvezményezettek lesz/lesznek. Ez az úgynevezett haláleseti rendelkezés.

 

A haláleseti rendelkezés elintézéséhez nem kell mást tennie, mint befáradni a bankfiókba, ahol számláját vezeti, és haláleseti rendelkezést kell adnia, vagyis megnevezni a kedvezményezettet/kedvezményezetteket. Általában ez semmibe nem kerül, vagy ha mégis igen csekély összegbe. Amit fontos tudni ezzel kapcsolatban, hogy értékpapírszámlákra nem lehet haláleseti rendelkezést adni, viszont lekötött betétre igen. Egyes bankok között eltérések lehetnek ebben a kérdésben.

 

Ezzel számos kellemetlenséget elkerülhet, többek között például egy esetleges öröklési vitát. De ami nagyon fontos, hogy a hagyatéki eljárás idejére a számlákat, zárolják. Ez a gyakorlatban azt jelenteni, hogy a számláról, vagy bankbetétről, semmilyen rendelkezést nem lehet adni, sem kivenni, sem befektetni, ami adott esetben több tízezer forintos veszteséget is okozhat. Viszont a számlatulajdonos által megjelölt kedvezményezett azonnal hozzáfér a számlához, nem kell megvárnia a hagyatéki tárgyalást, mert nem képezi annak tárgyát, így öröklési illetéket sem kell fizetni utána.

A kedvezményezett bárki lehet, erre vonatkozóan nincs semmilyen megkötés. A természetes személy, akit kedvezményezettként megjelöl, akár kiskorú is lehet, viszont ebben az esetben, nevében a törvényes képviseletét ellátó személy jogosult a bank előtt eljárni.

Talán azért is érdemes ezt végig gondolnia, mert ha Önnek nincs örököse, nem rendelkezik végrendelettel, illetve kedvezményezettet sem jelöl meg, akkor teljes vagyona az államot illeti.


hirdetés

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...