Örökölhető-e az adósság?

  2017. január 20.

Örökségről legtöbbször akkor beszélünk, amikor egy családtag, rokon eltávozik közülünk. De vajon örökölhető-e az adósság? Arról kevesen tudnak, hogy nem csak vagyont, házat, kocsit, tárgyakat lehet örökölni, hanem adósságot is. Mi történik, ha adósságot örököltünk?! Ez hangzik a legrosszabbul, mégis előfordulhat.

 

Örökölhető-e az adósság?

Meddig kell felelősséget vállalni az örökölt tartozásért?

A jogszabályok szerint lehet adósságot örökölni, bár nem kell azonnal többmilliós jelzáloghitelre gondolni. A jog szerint az örökséget az örökös fél lemondhatja, (kiskorú esetén a gyám feladata), viszont nem lehet csak az adósságot visszautasítani, vagy teljesen le kell mondani a vagyonról, vagy a hagyaték egésze az örökösre száll, beleértve a készpénzt, ingatlant és egyéb aktíváit, és a passzíváit is, például adósságtörlesztést, tartozást, stb. Tehát lehetőség van arra, hogy a tartozást visszautasítsa az örökös, viszont míg az örökség részét képező vagyont elfogadja, nem lehetséges.

Ha az örökös mégis úgy dönt, hogy nem kíván lemondani az örökségről, akkor érdemes előre utána járnia, hogy milyen vagyont örökölt és mekkora tartozást kell kiegyenlítenie. A visszautasított örökség a következő örökösre száll tovább, aki eldöntheti hogy elfogadja-e. Ha nem fogadja el senki, akkor az állam örökli meg és válik törvényes örökössé.

 

Mi történik akkor, ha az örökség elfogadása után derül ki a tartozás?

Nem kell ez esetben sem kétségbeesni, hiszen amennyiben örököltünk például 200 ezer forint értékű vagyont, nem kell azonnal visszafizetni a 2 millió forintos adósságot, mivel jogszabály alapján az örökösök a hagyatéki tartozásokért kizárólag a hagyaték tárgyaival és annak hasznaival felelnek. Ilyenkor érdemes felbecsültetni, hogy az örökölt vagyon mennyit is ér, és ez alapján milyen értékű vagyont köteles az örökös kifizetni. 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...