Hány hónap munkaviszony után lehet hitelt felvenni?

  2018. december 10.

Sokakat foglalkoztató kérdés, hogy hány hónap munkaviszony után lehet hitelt felvenni. A munkaviszonyon túl, még számos banki követelménynek kell megfelelni egy hitelfelvétel során. Minden esetben meg kell felelni a központi, törvényileg szabályozott követelményeknek. Ez mellett minden hitelintézetnek van egy saját belső szabályrendszere, aminek szintén eleget kell tenni, ha kölcsönt szeretne igényelni. A hitelbírálat fontos része az ügyfélminősítés, amelynek vizsgálata során kiemelt helyen szerepel a munkaviszony hossza.

Bármikor kerülhet olyan élethelyzetbe, hogy hitelt kell felvennie. Legyen szó bármilyen típusú hitelről, az igénylési feltételeknek meg kell felelni ahhoz, hogy megkapja a kívánt összeget. Sem a hitelintézetnek, sem Önnek nem jó, ha nem tudja szerződésszerűen visszafizetni a kölcsönt. Ezért fontos, hogy a pénzintézet minden kritériumának megfeleljen, amelyek közül a jövedelem mellett az is fontos, hogy van-e munkahelye, és ha igen, mióta dolgozik ott.

 

Hány hónap munkaviszony után lehet hitelt felvenni?

Fedezetlen személyi kölcsön esetén

Hogy milyen hosszú munkaviszonyra van szükség egy személyi kölcsön felvételéhez abban pénzintézetenként, sőt, akár hiteltípusonként is eltérő lehet a hitelintézet gyakorlata. A hitelfelvételhez szükséges legrövidebb, jelenlegi munkahelyén eltöltött folyamatos munkaviszony alkalmazottként általában 3 hónap. Ennyi időt kell munkahelyén eltöltenie egy huzamban ahhoz, hogy személyi kölcsönt igényelhessen. Fontos tudni, hogy próbaidő alatt semmilyen hitel nem igényelhető. Abban bízik a bank, hogy a próbaidő letelte után a megszilárdult pozícióban stabilan tudja majd minden hónapban fizetni a törlesztőt.

Hitelintézetenként eltérhet, hogy hány hónap munkaviszony után lehet hitelt felvenni. A pénzintézet a kockázatokat mérlegelve előírhat hosszabb időszakot, akár éveket is a munkaviszony időtartamára. 

 

Jelzáloghitel esetén

Szabad felhasználású és adósságrendező jelzáloghitel, valamint piaci kamatozású lakáshitel felvételéhez minimum 3 hónapos munkaviszony szükséges, így ha ezt a 3 hónapot igazolni tudja jelenlegi munkahelyén, és a próbaidő is lejárt, akkor benyújtható a kölcsönkérelem. Mint azt már fentebb említettük, próbaidő alatt semmilyen kölcsön nem igényelhető, így jelzáloghitel sem. Jelzáloghitelek esetében az ingatlanfedezet nem helyettesíti a megfelelő jövedelemigazolást.

 

Munkahelyváltás esetén

Előfordulhat, hogy hiteligénylés előtt váltott munkahelyet, és jelenlegi munkahelyén még nem telt le a három hónap. Általában ez nem jelent problémát a hitelintézeteknél, de ezt mindenképpen hivatalos dokumentumokkal igazolni kell. Ez lehet akár egy jövedelemigazolás vagy bankszámlakivonat, ami megmutatja, hogy előző munkahelyén hosszabb időszakot töltött el, és a váltás során kevesebb, mint egy hónap telt el. Ilyen esetben a két munkahelyen eltöltött időszak összeadódik, de előfordulhat az is, hogy a pénzintézet így hosszabb szükséges munkaviszonyt határoz meg a kölcsön igénylésekor.

 

Vállalkozóként, nyugdíjasként

Egyéni vállalkozóként legalább egy teljes lezárt üzleti évről szóló, NAV által kiállított jövedelemigazolás szükséges. Nyugdíjasoknak elég igazolni, hogy jogosultak a nyugdíjra. Ezt megtehetik bankszámlakivonattal, nyugdíjigazolvánnyal, illetve egy határozattal a nyugdíjfolyósítótól.

 

Határozott idejű munkaszerződéssel

Ilyen esetben a pénzintézet akkor nyújt hitelt, ha megbizonyosodik arról, hogy a munkaviszony valóban hosszú távú, és újra meg újra megújul a szerződés. Kicsit több adminisztrációval, és dokumentummal jár a hiteligénylés, ugyanis akár több évre visszamenőleg is szükség lehet a munkaszerződésekre.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...