Fontos kérdések a hitel moratóriummal kapcsolatban!

  2020. április 06.

A hitel moratóriumra vonatkozó kormányrendelet (47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet) 2020. március18-án jelent meg. A hitel moratórium, amit fizetési haladékként, törlesztési moratóriumként, és fizetési moratóriumként is szoktak emlegetni, azt jelenti, hogy 2020. március 19-től 2020. december 31-ig nem kell fizetni a havi törlesztőrészletet. A törlesztés szüneteltetése a 2020.03.18-ig folyósított hitelekre érvényes. A hitel moratórium alatt nem kell tőke-, kamat- és díjfizetést sem teljesíteni, azaz nem lehet semmilyen fizetési kötelezettsége a kölcsönére az év végéig. A háztartásoknál, vállalatoknál maradó plusz pénz segíthet átvészelni ezt a nehéz időszakot. Annak érdekében, hogy a hitel törlesztőrészlete 2020. január 1-től ne emelkedjen, a kölcsön futamideje meghosszabbodik. Cikkünkben megkerestük a válaszokat a legfontosabb kérdésekre a hitel moratóriummal kapcsolatban

 


hirdetés

Fontos kérdések a hitel moratóriummal kapcsolatban

  • Mettől meddig érvényes a fizetési moratórium? A fizetési moratórium 2020. március 19-től 2020. december 31-ig tart. Ez idő alatt nem kell fizetni a kölcsönök törlesztőrészletét. Amennyiben a kormány szükségesnek látja meghosszabbíthatja a fizetési moratórium idejét.
  • A hitelhez kapcsolódó díjakra is vonatkozik-e a hitel moratórium? A havi törlesztőrészlet mellett a hitelhez kapcsolódó díjak megfizetése alól is mentesül, azaz nem kell semmit fizetni az év végéig hitele után.
  • A hitel moratórium jelent-e tartozáselengedést, kamatmentességet? A törlesztőrészletek szüneteltetése nem jelent tartozáselengedést, kamatmentességet. A szüneteltetés idejére számított kamatot utólag a futamidő alatt egyenlő részletekben kell megfizetni. Ezt az összeget az eredeti hitele tartozásától elkülönülten kell a hitelintézetnek kezelnie, erre kamatot a futamidő alatt a bank nem számíthat fel.
  • Emelkedik-e a törlesztőrészlet a fizetési moratóriumot követően? Annak érdekében, hogy a törlesztőrészleted ne emelkedjen meg a fizetési moratóriumot követően, a hitel futamidejét meghosszabbítják.
  • Hogyan működik a fizetési moratórium? A rendelet automatikusan érvényes lesz a hitelekre, vagyis a felfüggesztést nem kell külön kérni a banktól. Amennyiben nem szeretne élni a hitelmoratóriummal, akkor a jogszabály erre is lehetőséget biztosít, ezt azonban jelezni kell a pénzintézet felé.
  • Érvényes-e a hitel moratórium a felmondott kölcsönökre és az elmaradásban lévő hitelekre? A felmondott kölcsönök szerződése már megszűnt. Így a hitel moratórium várhatóan jelen formájában nem lesz érvényes rájuk. Az 1-2 hónapos elmaradásban lévő hitelekre a moratórium érvényes, hiszen az eredeti hitelszerződés sem szűnt meg. Nagy kérdés, hogy az elmaradások beszedését is szüneteltetni fogják-e a hitelt nyújtó intézmények, vagy azt a fizetési moratórium ideje alatt is követelhetik a bankok.
  • Mitől függ, hogy mennyivel hosszabbodik meg a kölcsön futamideje a moratórium után? A kölcsön aktuális tőketartozása, a hátralévő futamidő és az adott hitelre érvényes kamat alapján lehet számszerűsíteni a futamidő meghosszabbodását és így a teljes visszafizetés változását is.
  • Változhat-e a kölcsön kamata a moratórium alatt, vagy után? Amennyiben változó kamatozású hitellel rendelkezik, akkor igen. Kizárólag a fix kamatozású kölcsönök kamatozása marad változatlan. A moratóriumra vonatkozó rendeletek nem befolyásolják a hitelek eredeti kamatozásának módját.
  • Lehetséges-e az elő- és végtörlesztés a hitel moratórium alatt? Igen, minden hitelszerződésnek biztosítania kell, hogy az adós a tartozását részben, vagy egészben a futamidő vége előtt törlessze. Fontos tudni, hogy a hitelszerződések az elő- és végtörlesztésre külön díjat állapítanak meg. A moratórium nem vonatkozik az elő- és végtörlesztési díjakra.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...