Folyamatosan emelkednek az ingatlanárak hazánkban

  2021. július 30.

A tavalyi év nem várt fordulatokat hozott a lakáspiacon. Folyamatosan emelkednek az ingatlanárak hazánkban. A 2020-as éves összevetésben minden településtípus esetén drágultak a lakások. Országosan 19%-kal esett vissza az ingatlanforgalom a koronavírus járvány kezdetekor, a jósolt lakásárzuhanás azonban mégis elmaradt. Az országos lakásárszint 9,1%-kal nőtt 2019-hez képest.

 

A fővárosban a belvároshoz közeli kertvárosi lakóingatlanok a legértékállóbbak. Budapesten mindössze 3%-os volt az áremelkedés. A fővárosban az átlag négyzetméterár 657 ezer forint volt. Az V. kerületben egy év alatt 1,2%-kal nőtt az átlag lakásár. A VI., VII. és VIII. kerületekben 2% alatti a drágulás, míg a XXIII. kerület esetén a növekedés 17,4%-os.

Árnyaltabb a kép, ha a kerületek átlagárait nézzük. Ami a négyezetméterárakat illeti az V. kerület 2020-ban az első helyen szerepelt az árrangsorban 991 ezer forintos átlagos négyezetméterárral, míg a legolcsóbb XXIII. kerületben 411 ezer forint volt az átlagár.

 

A peremkerületeken elhelyezkedő ingatlanok a belvároshoz képest nagyobb ütemben drágultak régebben is. A járványhelyzet, az Airbnb piac visszaesése, illetve az otthoni munkavégzés erre csak ráerősített.

Hosszú távon az olyan kertvárosi lokációk a leginkább értékállóak, ahonnan könnyen, gyorsan elérhető a belváros. Elképzelhető, hogy a munkáltatók többsége él majd a hibrid típusú munkarenddel, vagyis a home office és az irodai munkavégzés keverékével, ami megváltoztathatja a lakásvásárlói tendenciákat.

 

Somogy megye átlagára a tavalyi évben harmadával nőtt. Ennek oka a koronavírus járvány következtében élénkülő kereslet, és a Balaton-parti társasház beruházások megnövekedett száma. Somogy megyében 444 ezer forint lett az átlagos négyzetméterár, ezzel a legdrágább megye lett, megelőzve Pest és Győr-Moson-Sopron megyéket. Tolna megyében is nagymértékű emelkedés figyelhető meg, 2019-hez képest 17%-kal nőtt az átlagár. Itt a Paks II. beruházás hatására növekszik évről-évre a kereslet.

Áremelkedés tekintetében 10% felett teljesített Veszprém, Komárom-Esztergom, Nógrád, Békés, Heves és Hajdú-Bihar megye. 118 ezer forintos átlagárral Nógrád számít a legolcsóbb megyének.

 

A megyei átlagárak alakulására nagy hatással vannak a megyeszékhelyek átlagárai. Mondhatjuk, hogy Debrecen „kelet-magyarországi régiós fővárosa” a 429 ezer forintos négyzetméterárral. Debrecen vonzó célpontja a lakásvásárlóknak, ennek oka, hogy számos újlakás-projekt folyik a városban, fejlett helyi iparral és nívós egyetemmel rendelkezik. Szekszárd mellett még Salgótarján szerepelt az élen, 15% feletti növekedéssel.


hirdetés

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...