Februártól új Prémium Magyar Állampapír kerül piacra

  2024. 02.

Az allampapir.hu oldalon megjelent közlemények szerint csak február 6-ig lehet vásárolni a jelenleg elérhető, 2032/I sorozatszámú Prémium Magyar Állampapírból. Ezt követően új Prémium Magyar Állampapír kerül piacra, melynek kamata az első (bő 1 éves) kamatperiódusban jóval kedvezőtlenebb lesz, mint az elődje.

 

Februártól új Prémium Magyar Állampapír kerül piacra

Kivezetik a 2032/I állampapírt

2023. november 22-én meglepő átalakítás érte a 2032/I állampapírt. Az Államadósság Kezelő Központ döntött a tisztán inflációkövető sorozatok kivezetéséről, és bevezette az átmenetileg nem inflációkövető kamatozású 2032/I sorozatszámú Prémium Magyar Állampapírt. Az új kötvény az első, meglehetősen hosszú kamatperiódusra évi 9,9%-os fix kamatot fizet, és csak azután változik inflációkövetővé a kamatozása. Ezzel a megoldással az ÁKK megúszta, hogy a korábbiakhoz hasonlóan az újonnan érkező befektetésekre is kétszámjegyű kamatot kelljen fizetnie az első periódusra.

A döntés után hatalmas roham indult a kivezetendő állampapírért. Az utolsó hetekben több mint 280 milliárd forint áramlott a népszerű kötvénybe. Az új, inflációt nem követő papír iránt sokkal kisebb az érdeklődés, abból hetente alig 10 milliárd forint körüli értékesítés valósult meg. Az új hírek értelmében pedig ennek a sorozatnak is búcsút kell inteni, ugyanis egy új sorozat veszi át a helyét.

 

Fix 7,9%-os induló kamattal jön a 2032/J állampapír

Február 6-át követően sem marad PMÁP nélkül a befektetői közönség, az ÁKK közleménye szerint érkezik a 2032-ben lejáró, J sorozatszámú állampapír. A 8 év futamidejű kötvény az első kamatperiódusra (2025. április 22-ig) évi 7,9%-os kamatot fizet. Mivel az első periódus hosszabb 1 évnél, így a befektetők által először kézhez kapott kamat az időarányos rész, 9,50% lesz.

2025-től a 2032/J PMÁP inflációkövetővé változik. Az első 4 évben 0,5 százalékpont kamatprémiumot fizet a megelőző naptári év átlagos inflációja felett, az utolsó 3 évben pedig magasabb, 1 százalékpont lesz a prémium. Az Államadósság Kezelő Központ ilyen módon jutalmazza azokat a befektetőket, akik nem adják el idő előtt, hanem sokáig megtartják a papírt.

A Magyar Nemzeti Bank legutóbbi előrejelzése szerint 4,0-5,5% között lehet a fogyasztói áremelkedés 12 havi átlaga, de a kockázatok ehhez képest inkább felfelé mutatnak. A 2023 második félévében lezajlott gyors dezinflációs időszak minden bizonnyal véget ért, és a bekövetkező változások közepette van esély arra, hogy nem sikerül azonnal a kívánt szinten stabilizálni az árindexet.

 

Az elmúlt hónapok folyamatait tehát úgy összegezhetjük, hogy a lakossági állampapírokkal elérhető reálhozam drasztikusan lecsökkent. Nemrégiben még 18-19% fölötti várható kamatú kötvényeket is lehetett vásárolni, most viszont a legmagasabb kamat is 8% alá csökken, vagyis az elérhető kamattartalom kevesebb, mint a felére zuhant. Különösen akkor, ha valaki rövidebb időtávra keres befektetést, hiszen a jellemző 1%-os visszavásárlási árfolyamveszteséggel kalkulálva valójában csak 6,9% lesz az új PMÁP révén 1 év alatt elérhető nyereség.

A gyors kamatcsökkentések egyik következménye lehet, hogy gyengül az állampapír dominanciája, és növekedhet az alternatív befektetési kategóriák népszerűsége a lakossági megtakarítók körében.


 

 

 

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...