Elfogadható jövedelemigazolások a személyi kölcsön felvételekor

  2021. június 29.

Hitelfelvételkor a jövedelmet valamilyen formában igazolni kell. A hitelintézet minden esetben szeretné látni, hogy a kölcsön milyen forrásból lesz törlesztve. Amennyiben ingatlanfedezet nélküli hitelt vesz fel, jövedelmét szigorúbb vizsgálat alá veszi a bank, hiszen ebben az esetben a hitel fedezete az igénylő nettó jövedelme és a fizetési múltja lesz. A JTM szabály szerint, fedezetlen személyi kölcsön esetében, amennyiben a hitelfelvevők igazolt havi nettó jövedelme 500.000 Ft alatt van, akkor az esetlegesen már meglévő és az új hitel együttes törlesztőrészlete nem lehet több az igazolt jövedelem 50%-ánál, 500.000 Ft-ot meghaladó jövedelem esetén pedig a 60%-ánál. A jövedelmek és az adósságterhek több adóstárs esetében összevontan kezelendők. Amennyiben vannak már hitelei, azok havi törlesztőrészlete csökkenti az igényelhető kölcsön összegét, az igazolt jövedelemre adható százalékba azok is beszámítanak, kivéve akkor, ha azt a hitelt kiváltja. Nézzük meg, hogy milyen elfogadható jövedelemigazolások vannak, a személyi kölcsön felvételekor.

 

Jövedelemigazolás fajtái személyi kölcsön felvételekor

  • Alkalmazottként: Bankszámlakivonat és/vagy munkáltatói igazolás szükséges. Ez bankonként eltérő lehet. A munkáltatói igazolást a munkáltató állítja ki, 30 napnál régebbi dokumentumot nem fogadnak el a bankok. A legtöbb bank a munkáltatói igazolás mellé a munkabért tartalmazó bankszámlakivonatot is kér. Amennyiben a munkavállaló munkabére nem bankszámlára érkezik, akkor adóhatóság által kiadott igazolással is alá tudja támasztani rendszeres jövedelmét, ha a hitelintézet ezt kéri a munkáltatói igazolás mellett, vagy egyéb más jövedelme is van, amit a bank elfogad.
  • Egyéni és társas vállalkozóként: Az illetékes adóhatóság által kiadott jövedelemigazolást fogad el a bank, de előfordulhat, hogy emellett egy pénzintézet a társas vállalkozótól a munkáltatói igazolást kéri. A vállalkozóknak hivatalos igazolást kell bemutatniuk arról, hogy nincs adótartozásuk. A hitel jóváhagyásához a cég típusának megfelelően beszámolót, mérleget, illetve főkönyvi kivonatot is bekérhetnek a pénzintézetek.
  • Nyugdíjasként: A nyugdíjas jogviszony a birtokukban lévő nyugdíjas igazolvánnyal, a nyugdíj összege pedig a nyugdíjszelvénnyel, vagy a nyugdíjat tartalmazó folyószámlával igazolható.
  • Egyéb jövedelemszerző tevékenységek esetén: Egyéb igazolások benyújtására is sor kerülhet. Például, ha az adóstárs valamilyen családtámogatási ellátásban részesül vagy bérleti díjból, osztalékból származó jövedelme van. Ezek a jövedelmek önálló jövedelemként nem fogadhatóak el, csak kiegészítőként. Ebben az esetben benyújtandó a GYED, GYES vagy egyéb, megfelelő szelvény. Megbízási szerződéssel dolgozóknak a jövedelme is elfogadható, ennek igazolására a bankszámla mellett szükség van a megbízási szerződésre is.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...