Személyi kölcsön felvétele - fontos információk

  2021. június 22.

 

A személyi kölcsön felvétele nem túl bonyolult folyamat, néhány nap alatt lebonyolítható, ha rendelkezik a szükséges dokumentumokkal, és megfelel a bank által felállított követelményrendszernek. Összegyűjtöttük a személyi kölcsön felvételével kapcsolatos fontos információkat.

 

Személyi kölcsön felvétele - fontos információk

A személyi kölcsön fedezete a jövedelem lesz

Személyi kölcsön esetében ingatlanfedezet nem szükséges. A jövedelem lesz a hitel fedezete, így azt fogja alaposan megvizsgálni a bank. A jövedelem meghatározza a maximálisan felvehető hitelösszeget is. Sok pénzintézetnél kizáró ok, ha készpénzben kapja munkabérét. Ahol az alapkritériumok megengedik a készpénzben érkező alkalmazotti jövedelmet, ott előző évi NAV jövedelem igazolást is kérnek a munkáltatói igazolás mellé.

A jövedelemarányos törlesztőrészlet (JTM) szabálya szerint, fedezetlen személyi kölcsön esetében, amennyiben a hitelfelvevők igazolt havi nettó jövedelme 500.000 Ft alatt van, akkor az esetlegesen már meglévő és az új hitel együttes törlesztőrészlete nem lehet több az igazolt jövedelem 50%-ánál, 500.000 Ft-ot meghaladó jövedelem esetén pedig a 60%-ánál. A jövedelmek és az adósságterhek több adóstárs esetében összevontan kezelendők. Legalább a mindenkori minimálbérnek megfelelő jövedelem szükséges, de minél magasabb jövedelmet tud igazolni, annál kedvezőbb kondíciójú hitelt kaphat.

Hitelintézetenként eltérő, hogy milyen típusú jövedelmet fogadnak el a személyi kölcsön igénylésekor. Alkalmazotti jogviszonnyal a legegyszerűbb a hitelfelvétel. Általában a külföldről érkező jövedelem sem probléma, csak több dokumentációval jár, és szigorúbbak a feltételek. Saját cégből származó, és a saját jogon járó öregségi nyugdíjat is elfogadják a pénzintézetek, illetve egyéb jövedelem (GYES, GYED, családi pótlék, osztalék, bérleti díj, stb.) is szóba jöhet.

 

A személyi kölcsön felvételének van egy minimum és maximum korhatára

A hiteligénylőnek minden esetben be kell töltenie a 18. életévét, de ez nem azt jelenti, hogy ettől az életkortól hiteleznek is a bankok. A minimum életkor általában 20-23 év, a maximum pedig 70-75 év. Ezek az életkori határok bankonként különbözőek lehetnek. Ha a hitelfelvevő nem éri el, vagy túllépi a bank által meghatározott életkort adóstárs bevonása szükséges.

 

Más szabályok vonatkoznak az alkalmazottakra és a vállalkozókra

Amennyiben alkalmazottként dolgozik, legalább 3 havi munkaviszony igazolása szükséges. Hiteligényléskor sem próbaidő, sem felmondás alatt nem állhat. Ha vállalkozóként igényli a személyi kölcsönt, akkor általában legalább 1 lezárt üzleti évet kell igazolni a banknak.

 


hirdetés

A bank azt is megvizsgálja, hogy más hitele is van-e a hiteligénylőnek

A már meglévő hitelek befolyásolják a felvehető hitel összegét. Egy kihasználatlan hitelkártyának, vagy folyószámla hitelkeretnek 5%-át veszi figyelembe a bank hitelbírálatnál. Illetve, ha Ön adóstárs egy kölcsönben az is befolyásolja a hitel felvételét.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...