Kell-e adóstárs a személyi kölcsön felvételéhez?

  2021. június 17.

A személyi kölcsön igénylése egyszerű, de azért meg kell felelni a banki követelményrendszernek. Az általános banki feltételeken túl eleget kell tenni a pénzintézetek által felállított saját szabályrendszernek is. Minden hitelintézet rendelkezik egy belső, felügyeleti szerveik által jóváhagyott (a törvényeknek megfelelő) hitelezési szabályzattal, amelybe belefoglalja, hogy milyen feltételekkel ad hitelt. Vajon kell-e adóstárs a személyi kölcsön felvételéhez? A személyi kölcsön a kedvelt hitelfajták közé tartozik, hiszen nagyon kedvező feltételekkel rendelkezik.

 


hirdetés

Az adóstárs megléte nem tartozik a személyi kölcsön alapfeltételei közé. Nem kötelező adóstársat bevonni a hitelügyletbe, de szükséges lehet. Kérheti a bank az adóstárs bevonását a hitelügyeltbe, ha jövedelme nem felel meg az elvárásoknak, illetve a fizetőképesség javítása érdekében. Egy adóstárs bevonásával kedvezőbb kondíciókat érhet el az adós, illetve nagyobb összegű hitel felvételére lehet jogosult.

Adóstárs bevonásával emelkedhet a felvehető hitelösszeg, illetve nagyobb a valószínűsége annak, hogy megkapja az igényelt hitelt. Természetesen csak akkor, ha az adóstárs is megfelel a vele szemben támasztott követelményeknek. Az adóstárssal szemben elvárt feltétel az adóséval megegyező kell, hogy legyen. Fontos, hogy az adóstárs nem szerepelhet a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) negatív adóslistáján. Az adóstárs esetén is bankonként más feltételek lehetnek.

 

Minden hiteligénylőnek be kell töltenie a 18. életévet a személyi kölcsön igényléséhez. A bankok többsége 21-23 éves kortól ad hitelt. Ha nem felel meg az életkor alsó határának egy idősebb adóstárs bevonását kérheti a pénzintézet. A legtöbb hitelintézet szabályzata szerint a hiteligénylő a hitel lejáratakor, nem lehet idősebb 70-75 évnél. Ha a bank által meghatározott felső korhatáron túl nyúlik életkora a kölcsön lejáratakor, akkor egy fiatalabb adóstárs bevonása szükséges a hitelügyletbe.

Ha a hiteligénylőnek van házastársa vagy élettársa, kötelező bevonni hitelügyletbe adóstársnak. Neki nem kell megfelelnie az adóssal szemben támasztott követelményeknek.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...