Ki a kötelezően bevonandó adóstárs?

  2021. június 17.

Hitelfelvételkor meg kell felelni a bankok által támasztott követelményeknek. Ennek nem mindenki tud eleget tenni. Ekkor szükséges egy újabb személyt bevonni a hitelügyletbe. Ez a személy lesz az adóstárs, vagy kezes. Egy adóstárs megkönnyítheti az adós hitelfelvételét. Az adóstárs az adóssal együtt felel a hitel visszafizetésért. Jogi értelemben az adóssal megegyező az adóstárs szerepe. Ha az adós nem tudja teljesíteni a szerződésben vállalt fizetési kötelezettségét, akkor a hitelt nyújtó intézménynek joga van követelni az adóstárstól a tartozást. Egy adóstárs bevonása a hitelügyletbe többféle módon történhet. Előfordulhat olyan élethelyzet, mikor kötelező jelleggel be kell vonni az adóstársat a hitelügyletbe. Ki a kötelezően bevonandó adóstárs? Mutatjuk!

 

Amennyiben a hiteligénylőnek van házastársa vagy élettársa, kötelező bevonni adóstársnak a hitelügyletbe. Neki nem kell megfelelnie az adóssal szemben támasztott követelményeknek, viszont amennyiben jövedelme és életkora alapján részese lehat a hitelügyletnek, akkor jövedelme a háztartás bevételeihez hozzáadódik. Ebben az esetben adós és adóstárs fizetőképességét az adott bank együttesen vizsgálja. Csak akkor nem kötelező a hiteligénylő házastársát/élettársát adóstársként bevonni a hitelügyletbe, ha közjegyzői vagy ügyvédi okirattal igazolják, hogy közöttük vagyonközösség nem áll fenn.

Jelzáloghitel felvétele esetén a fedezetül felajánlott ingatlan tulajdonosait be kell vonni a hitelügyletbe akkor is, ha nem ők a kölcsönigénylők. Ebben az esetben az ingatlantulajdonosok zálogkötelezettként kerülnek a hitelügyletbe. Nekik nem kell megfelelni az adóssal és az adóstárssal szemben támasztott banki követelményeknek.

 

Előfordulhat, hogy a hitelügyletbe bevonandó ingatlan értéke nem elegendő a felvenni kívánt hitelösszeghez. Ebben az esetben kiegészítő ingatlanfedezetet kell bevonni a hitelügyletbe. A pótfedezet tulajdonosának, vagy esetleg haszonélvezőjének szintén részt kell vennie a hitelügyletben. Egyes hitelintézeteknél a kiegészítő ingatlan tulajdonosait adóstársként vonják be a hitelügyletbe.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...