Adóstárs bevonása a hitelügyletbe a fizetőképesség javítása érdekében

  2021. június 16.

Hitelfelvételkor meg kell felelni a szigorú banki követelményrendszernek. Sajnos nem mindenki megy át ezen a rostán. Amennyiben nem felel meg a hitelfelvevő a hitelintézet feltételeinek, be kell vonni egy másik személyt is a hitelügyletbe. Ő lesz az adóstárs, vagy kezes. Az adóstárs az adóssal együtt felel a hitel és járulékai visszafizetésért. Adóstárs sokmindenki lehet: a kölcsönigénylő házastársa, élettársa, családtagja, a fedezetül felajánlott ingatlan tulajdonosa, az ingatlanra bejegyzett valamely jog jogosultja is. Jogi értelemben az adóssal megegyező az adóstárs szerepe, de a pénzintézeteknél eltérő kockázati megítélés alá eshetnek. Ha az adós nem tudja teljesíteni a szerződésben vállalt fizetési kötelezettségét, akkor a banknak joga van az adóstárstól követelni a tartozást. Adóstársként többféleképpen is bekerülhet a hitelügyletbe. Nézzük meg, hogy ki lehet adóstárs, ha a hitelügyletbe való bevonása a fizetőképesség javítása érdekében történik.

 

Ha az adóstárs bevonása a fizetőképesség javítása érdekében történik, akkor adóstárs csak az a természetes személy lehet, aki:

  • rendelkezik megfelelő jövedelemmel
  • rendelkezik megfelelő munkaviszonnyal
  • életkora a bank által meghatározott életkorhatárba belefér
  • nem szerepel a negatív KHR listán
  • nem rendelkezik akkora összegű hiteltörlesztéssel, ami negatívan befolyásolja hitelezhetőségi limitjét

 


hirdetés

A fizetőképesség javítása céljából bevont adóstárs esetében hitelintézetenként eltérő, hogy kit fogadnak el a szabályzat szerint adóstársként. Egyes bankoknál fizetőképességet javító adóstárs bevonására kizárólag lakáscélú hitelek felvételekor van lehetőség, és az adóstárs csak egyenesági rokon lehet.

 

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...