Hányféle módon kerülhet be egy adóstárs a hitelügyletbe?

  2021. június 16.

Az adóstárs az a személy, aki a kölcsön és járulékai visszafizetésért az adóssal együtt felel. Adóstárs lehet a kölcsönigénylő házastársa, élettársa, családtagja, a fedezetül felajánlott ingatlan tulajdonosa, illetve az ingatlanra bejegyzett valamely jog jogosultja is. Jogi értelemben az adóssal megegyező az adóstárs, vagy adóstársak szerepe, de a hitelintézeteknél eltérő kockázati megítélés alá eshetnek. Ha az adós nem tudja teljesíteni a szerződésben vállalt fizetési kötelezettségét, akkor a bank jogosult az adóstárstól követelni a hátralékos tartozást. Egy adóstárs nemcsak egyféleképpen kerülhet be a hitelügyletbe, ez annál bonyolultabb kérdés. Olyan eset is előfordulhat, mikor a szóban forgó személyt kötelező bevonni adóstársként a hitelbe. Nézzük, hogy hányféle módon kerülhet be egy adóstárs a hitelügyletbe.

 

Hányféle módon kerülhet be egy adóstárs a hitelügyletbe?

  • Kötelező jelleggel bevont adóstárs például a házastárs, élettárs. A kötelezően bevonandó adóstársnak minden esetben szerepelnie kell a hitelügyletben. Vele szemben nem elvárás, hogy megfeleljen az adóssal szemben támasztott követelményeknek.
  • Fizetőképesség javítása érdekében bevont adóstárs esetében, kedvezőbb kondíciókat érhet el az adós, illetve nagyobb összegű kölcsön felvételére lehet jogosult. A fizetőképesség javítása céljából bevont adóstárs esetében pénzintézetenként eltérő, hogy ki lehet adóstárs.
  • Technikai adóstársként akkor szerepel valaki a hitelügyletben, ha a fedezetül felajánlott ingatlanon haszonélvezeti vagy özvegyi jog jogosultsága van. Ennek a személynek a hitelügyletbe történő bevonása kötelező, viszont nem kell megfelelnie azoknak a feltételeknek, melyeket a hitelintézet az adóssal szemben elvár.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...