Egyre kevesebben fizetnek készpénzzel!

  2020. április 14.

A kialakult járványhelyzet miatt a kormány kérése, hogy aki teheti, maradjon otthon, és kerülje a személyes kontaktust. Amennyire csak lehet, próbáljuk személyes kontaktus, és érintés nélkül kezelni azokat a napi ügyeket, teendőket, amelyek kihagyhatatlanok. A kormány is igyekszik támogatni a biztonságos pénzkezelést különböző intézkedésekkel, melynek hatására egyre kevesebben fizetnek készpénzzel, vagyis elkezdődött a készpénz használatának leépítése.

 

Azért fontos, hogy minél kevesebbszer fizessünk készpénzzel, mert a papíron és fémpénzen egymásnak adogathatjuk a fertőzést. A WHO és a Magyar Nemzeti Bank szerint ez nem jelent kiemelt kockázatot, de azért nem árt az óvatosság. Igyekezzen olyan üzleteket, a piacon olyan árusokat keresni, akiknél bankkártyával is tud fizetni érintésmentesen. A bankkártyás fizetés eléggé elterjedt, így ez nem okozhat különösebb fennakadást. Azokat a helyeket ahol nem bevett szokás a bankkártyás fizetés (fodrász, kozmetikus, trafik, stb.) jobb, ha elkerüli egy ideig.

 

Mikor bankkártyával fizet, a legbiztonságosabb, ha nem nyomja meg a terminálon a gombokat. Hogy ez könnyebb legyen megemelték azt az értékhatárt, ami mellett nem kell PIN kódot megadni vásárláskor. Március végétől 15 ezer forintig nem kell PIN kódot megadni a paypass-os fizetéseknél. Így a fizetések 90%-a már úgy történhet, hogy nem kell semmihez hozzáérni.

Bankkártya helyett fizethet mobiltelefonnal is. Ehhez csak annyit kell tennie, hogy letölti a mobiltelefonjához tartozó applikációt, és regisztrálja bankkártyáját. Így nem kell bankkártyája keresésével töltenie az időt, és közben hozzáérnie pénztárcához, bankkártyatartóhoz, hanem egyszerűen csak telefonját tartja a terminálhoz, ami fizetéskor esetleg az ön ujjlenyomatát kérheti.

 

Mivel a jelenleg kialakult helyzet miatt általában otthon vannak az emberek, a legtöbb bankszámlát érintő tranzakciót nem személyesen intézik, a netbankok kerültek előtérbe. A legtöbb pénzintézet netes felülete reagált a helyzetre, és megjelentek a sárga csekkeket mintázó átutalási lehetőségek, hogy azokat is segítsék, akik csak ezt a befizetési módot ismerik. Így már a sárga csekken fizetendő tételeket is könnyebben lehet online intézni.

 

Mint azt a hírekből tudjuk a legveszélyeztetettebb korosztály, az idősebbek, nyugdíjasok. Pont ők azok, akik az online világban is nehezebben tájékozódnak. Amennyire lehet, segítsük őket ebben. Érdemes megkérdezni a nagymamát, nagypapát, szomszéd nénit, szomszéd bácsit, hogy segíthetünk-e nekik online számlákat, csekkeket befizetni, utalásokat intézni. Itt azért szeretnénk felhívni a szépkorúak figyelmét, hogy idegeneket ne engedjenek bankszámlájuk, bankkártyájuk közelébe, mert könnyen visszaélhetnek azokkal. Csak olyan emberekre hagyja az online ügyintézést, akit ismer, és megbízik benne.

 


hirdetés

Ha teheti a vásárlásokat intézze online, minél több mindent rendeljen házhoz. Gyakorlatilag már mindenféle vásárlást intézhet otthonról. Számos kisebb bolt, zöldséges, pék, hentes üzlet, nagyobb áruházak, sőt patikák is elkezdtek házhoz szállítani, így az online vásárlások száma megnőtt. Ha sürgősen szüksége van az adott élelmiszerekre érdemes kisebb boltokból rendelni, mert a nagyáruházaknál akár több hetes várakozás is előfordulhat. Tervezzen hetekre előre ezen a téren, és akkor sikerrel jár.

Mielőtt online vásárlásba kezd, jó tanácsként mondjuk, hogy nézze meg a járulékos költségeket, ugyanis hatalmas különbségek lehetnek, például az étel házhoz szállításnál. Akár a rendelési tétel felét is kifizetheti az ebéd kiszállításáért, ezért legyen nagyon körültekintő, így nem érhetik kellemetlenségek. Az üzletekben való ételrendelésnél pedig arra érdemes figyelni, hogy általában van egy bizonyos minimum összeg, ami alatt nem szállítanak ki.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...