15000 forintra emelték a bankkártyalimitet!

  2020. március 26.

A koronavírus okozta veszélyhelyzetre való tekintettel a Magyar Kormány, az érintéses fizetések egészségügyi biztonsága növelése érdekében 5.000 forintról 15.000 forintra emelte a PIN-kód megadása nélkül végrehajtható érintéses tranzakciók limitjét. Az erről szóló kormányrendelet a napokban jelent meg a Magyar Közlönyben és a 2020.03.25-én lépett hatályba. Hazánkban a Fizetési Pont tette lehetővé elsőként a POS termináljain a PIN-kód megadása nélküli 15 ezer forint alatti vásárlást.

 

A Fizetési Pont rekordidő alatt tett eleget a kormányrendeletben meghatározott limitemelésnek. A cég által üzemeltetett POS terminálok már a kormányrendelet hatályba lépésének napjától átálltak a magasabb limitre. Csak akkor kérnek PIN-kódot, ha a kibocsátó bank a limitemelést még nem hajtotta végre.

Közös társadalmi feladatunk a koronavírus terjedésének megfékezése. (...) Kutatások bizonyították, hogy a bankkártyás fizetés jelentősen biztonságosabb a készpénzes fizetésnél. A WHO két hete hívta fel a figyelmet arra, hogy aki csak teheti, kerülje a készpénz használatát, mert a bankjegyeken és az érméken is terjedhet a koronavírus. Éppen ezért üdvözöljük, hogy a Magyar Kormány lehetővé tette a limitemelést, hiszen így a kártyás fizetési tranzakciók közel 90% fizikai érintkezés nélkül megtörténhet - mondta dr. Feith Zoltán, a Fizetési Pont vezérigazgatója. A Fizetési Pont korszerű, így úgynevezett intelligens POS termináljai az okostelefonokkal történő egyérintéses fizetést is támogatják.

 

Az MNB kezdeményezte mint a pénzforgalmat felügyelő szakhatóság az értékhatár megemelését. Becsléseik szerint ezzel a lépéssel a vásárlások már közel 90%-a bevonható abba körbe, amikor a tranzakció a POS-terminál ügyfél általi érintése nélkül megtörténhet.

Nem a PIN-kód az egyetlen mód, ahogy a vásárlásokat authentikálhatjuk, de a gyakorlatban ez így működött. Alternatív megoldást azok a mobilfizetési megoldások jelentenek, illetve jelentettek eddig is, amikor virtualizált kártyával, mobillal fizettek érintéssel, és a saját mobilon ujjlenyomattal vagy itt megadott kóddal hagyják jóvá a tranzakciót. Ezek a járvány elleni védekezés érdekében, illetve alapvető higiéniai biztonságból is jó megoldások.

 


hirdetés

Azzal az intézkedéssel, hogy 15.000 forintra emelték a PIN-kód megadása nélkül végrehajtható érintéses tranzakciókat a járvány lassítását szolgálják, hiszen csökkenti annak szükségességét, hogy a bankkártyát használó ügyfelek a kezükkel érintsék, a sok más ember által is érintett terminált, a PIN-kód beírásakor.

A járványügyi helyzettől függetlenül fontos a pénzügyi biztonság is. Így továbbra is él az az általános szabály, amely biztonságot szolgálja, hogy a PIN-kódot időközönként még az érintőkártyás vásárlásakor is meg kell adni. Ennek oka az, hogy egy ellopott kártyával ne lehessen korlátlanul visszaélni. Így a POS terminál 5 PIN-kód nélküli vásárlás után a 6. vásárlásnál értékhatártól függetlenül ezután is kérni fogja a kódot, vagy ha PIN-kód nélkül annyit vásárolt egymás után, hogy annak értéke elérte a 150 eurónak megfelelő összeget.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...