Készpénz helyett válasszon egyéb fizetési lehetőséget!

  2020. április 02.

Sokakban merül fel a kérdés, hogy a készpénzhasználat vajon mennyire veszélyes a jelenlegi járványügyi helyzetben. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) és több európai jegybank szerint a koronavírus fertőzés szempontjából a készpénz nem veszélyesebb, mint bármelyik másik tárgy, amit emberek érintenek. Azért tartanak az emberek a készpénz használatától, mert, egy-egy bankjegy vagy pénzérme napjában több kézen is átmehet. Ezért nagyon fontos az alapvető higiéniai szabályok betartása, vagyis a gyakori kézmosás, illetve a kesztyű használata készpénzes vásárlásnál. Illetve egy másik megoldás lehet, ha saját biztonsága érdekében készpénz helyett egyéb fizetési lehetőséget választ.

 

Az MNB is felismerte a készpénz használatának veszélyességét, ezért több óvintézkedést is tett az ügy érdekében:

  • A készpénzforgalomból naponta zárt konténerekben befizetett bankjegyeket minden esetben a vírus túlélési periódusával összhangban két hétig pihentetik.
  • A jegybankból kifizetésre kerülő kötegelt bankjegyeket zsugorfóliázzák és ennek során azok egy 160-170 Celsius-fok hőmérsékletű alagúton haladnak keresztül.

Nem csak a bankkártya szolgálja egészsége biztonságát a jelenleg kialakult helyzetben, hanem az egyéb elérhető elektronikus bankolási lehetőségek, mint például a netban, a telebank, vagy akár a Magyar Posta iCsekk alkalmazása, amivel a csekkeket lehet mobiltelefonról befizetni. A személyes kontaktus számát csökkentheti az is, ha minél több ügyet online intéz.

Egyre több helyen nyílik lehetőség a bankkártyás fizetésre, hogy ezzel is lassítsák a vírus terjedését. Ugyanis, ha bankkártyával fizet, nem kell közvetlen kontaktust kialakítani az eladóval, pénztárossal. Hogy még gördülékenyebben menjen a vásárlás felemelték a PIN-kód nélküli vásárlás felső határát 5000 forintról 15000 forintra. Ezzel is a személyes érintkezést próbálják elkerülni. Így, ha 15000 forint alatt vásárol, nem kell a terminálhoz érnie. Az erről szóló kormányrendelet 2020.03.25-én lépett hatályba. Hazánkban a Fizetési Pont tette lehetővé elsőként a POS termináljain a PIN-kód megadása nélküli 15000 forint alatti vásárlást.

 

Sokan töltötték már le mobiltelefonjukra azt az alkalmazást, amely a fizetést teszi lehetővé. Feltehetőleg a kialakult helyzet miatt még többen élnek majd az alkalmazás adta lehetőséggel. Mikor mobiltelefonnal fizet, a saját mobilján kell ujjlenyomattal vagy itt megadott kóddal jóváhagyni a tranzakciót. Ez a megoldás nem csak a jelenlegi járvány miatt kialakult helyzetben nyújt védelmet, hanem alapvető higiéniai biztonságból is megoldás.

 


hirdetés

Ami az egyéb ügyeket illeti, ha teheti, otthonról intézze őket. Számos szolgáltató lehetőséget biztosít az online ügyintézésre. Amennyiben olyan dologról van szó, amit mindenképpen személyesen kell intézni, akkor az időpontkéréssel csökkenthető, hogy több személy egyidejűleg egy térben tartózkodjon.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...