Egyre elterjedtebb a Bitcoin, a digitális fizetőeszköz

  2018. április 17.

Egyre gyorsabban fejlődik a technológia, napról napra újabb változásoknak lehetünk tanúi. Sokat hallani manapság a kifejezést, hogy Bitcoin, de nem biztos, hogy mindenki pontosan tudja, hogy mit is jelent a szó. Maga a technológia egy hosszú folyamat eredménye, melyről kevesen tudják, hogy magyar vonatkozása is van, ugyanis a működésének alapjait egy magyar szakember fektette le a ’90-es évek végén, csak azt Bitgoldnak hívták. A Bitcoin egy nyílt forráskódú (szabadon használható, másolható, terjeszthető, tanulmányozható és módosítható számítógépes programok) digitális fizetőeszköz, amelyet 2009. január 3-án egy ismeretlen (fórumos nevén Satoshi Nakamoto) bocsátott ki. Az elnevezés vonatkozik a fizetőeszközt kezelő nyílt forráskódú szoftverre, és az azzal létrehozott elosztott hálózatra is.

 

Miért volt rá szükség?

A rendszer kifejlesztésére azért volt szükség, mert a 2008-as válság után megingott a bizalom a pénzügyi intézményekben, illetve a szabályozó hatóságokban. Szükség volt egy olyan pénzügyi rendszerre, ami az államtól független. Kellett egy olyan általánosan elfogadott fizetőeszköz, ami biztonságos, gyors, és olcsón végre lehet vele hajtani a határokon túl nyúló fizetéseket.

 

A rendszer működése

A rendszer a peer-to-peer hálózat (az informatikai hálózat végpontjai közvetlenül egymással kommunikálnak) csomópontjai által tárolt elosztott adatbázisra támaszkodik. A biztonságot digitális aláírások és proof-of-work rendszer adja.

A Bitcoinok biztonságosan tárolhatók egy pénztárcafájlban, személyi számítógépen, mobiltelefonon, külső adathordózókon vagy felhő alapú szolgáltatóknál. Küldésükhöz és fogadásukhoz csak a küldő illetve a fogadó Bitcoincíme szükséges. A peer-to-peer felépítés és a központi irányítás hiánya megakadályozza bármilyen hatóság számára, hogy a forgalomban levő pénzmennyiséget és tranzakciókat kontrollálja vagy befolyásolja, ami lehetetlenné teszi a manipulációt és infláció gerjesztését.

 

Tranzakció, átváltás

A Bitcoin átváltására is van lehetőség, jó néhány, erre specializálódott devizatőzsde-weblapon lehet amerikai dollárra és néhány más devizára átváltani. Egyes szolgáltatóknál a Bitcoin elfogadása oly módon is lehetséges, hogy a kereskedő azonnal dollárban vagy egyéb devizában kapja meg a bevételt. Egyes szervezeteknél közérdekű felajánlásokra is használható.

A fizetés nem egy központon keresztül zajlik, így a már megtörtént tranzakciók visszafordítása nem lehetséges. A tranzakciók teljesen nyilvánosak, mivel azokat az egész hálózat felé szétküldik a csomópontok. A biztonság érdekében a Bitcoin rendszerében a címek tulajdonosára vonatkozó információk nem ismertek. Ha egy cím egyszer beazonosítható, akkor utána az ahhoz tartozó korábbi tranzakciók is visszakereshetőek.

A rendszerben a tranzakcióknál a kifizető és a kedvezményezett kizárólag a Bitcoincímével jelenik meg. Ez a cím egy kódolt kulcspár publikus fele, amely lehetővé teszi a cím tulajdonosának (aki a privát kulcsot egyedül birtokolja), hogy a címén lévő egyenleg terhére kiadott tranzakciókat aláírja. Egy személy számtalan címet létrehozhat magának, amelyekről nem derül ki, hogy ugyanahhoz az emberhez tartoznak. A pénz mozgásának követése szinte lehetetlen, így melegágya az illegális üzletek lebonyolításának.


hirdetés

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...