Egy biztos tipp, amivel összeszedheti az önerőt a kiszemelt ingatlanhoz!

  2018. július 11.

Sokan vásárolnának lakást, de nem mindenki teheti meg az elszállt ingatlanárak miatt. Ezért sok ingatlanvásárló választ a kedvezményes hitelfajtákból, vagy vesz igénybe valamilyen állami támogatást lakásvásárláshoz. Ezek hatalmas segítséget nyújtanak az otthont alapítóknak. A legtöbb kedvezmény a nagycsaládosoknak jár. Ami az ingatlanvásárlók mellett szól, az az alacsony lakáshitel kamat, amely évek óta nem volt olyan alacsony, mint napjainkban.

Kevesen vásárolnak manapság készpénzből ingatlant, a legtöbb embernek ehhez hitelre is szüksége van. Lakáshitel esetében jelzáloghitelről beszélünk, tehát ingatlanfedezet is szükséges hozzá. A bankok az ingatlan 80%-áig adnak csak hitelt, de ez intézményenként eltérő lehet. Ennek értelmében, a szabályozás szerint minimum 20% önerő szükséges egy otthon megvételéhez. Sajnos a bankok viszont ezt szigorúbban veszik és az önerő mértéke meghaladja a 20%-ot. Nem árt felkészülni arra is, hogy a hitel felvételekor keletkezhetnek egyéb induló költségek is, melyek akár több száz ezer forintos tételek is lehetnek. Ilyenek például, az értékbecslési díj, földhivatali díj, ügyvéd díja, stb.

 

A legjobb megoldás az önerő összegyűjtésére a lakástakarék (LTP). Ha időben elkezd rendszeresen takarékoskodni igen csinos kis összeghez juthat néhány év alatt. Ekkora mértékű állami támogatáshoz nem igen juthat más megtakarítással, ugyanis az LTP esetében ez 30%. A befizetések azonban korlátozottak, egy hónapban maximum 20 ezer forintot lehet a megtakarítási számlára tenni, amivel az éves legmagasabb 72 ezer forintos támogatás érhető el.

Ha két LTP szerződést is tud kötni, vagy esetleg még többet, az állami támogatást megtöbbszörözheti. Annyi szerződést köthet, amennyit szeretne, csak az a fontos, hogy egy személy csak egy LTP szerződés kedvezményezettje lehet, és egyenesági rokonnak kell lennie. Értelemszerűen minél több lakástakarék megtakarítást tud fizetni, annál több pénzt tud önerőre összegyűjteni.


hirdetés

 

Azt mindenki maga tudja, hogy milyen paraméterekkel rendelkező ingatlant engedhet meg magának, de azt biztosan kijelenthetjük, hogy minél olcsóbb lakást vesz, annál kevesebb önerőre van szükség. Az is fontos, hogy Budapesten, vagy vidéken szeretne letelepedni, mert a négyzetméterárak igen eltérőek, így az önerő nagysága is különböző. Vidéken 250-300 ezer forintos négyzetméterár közelében is találhat lakást, amire 5-6 év alatt összegyűlhet a szükséges önerő két LTP szerződéssel. Ezzel ellentétben Budapesten, ahol már inkább az 500 ezer forintos négyzetméterár az átlagos, 8-10 évre lesz szükség az önerő összegyűjtésére. Azt se felejtse el, hogy az LTP szerződés mellé kedvezményes hitelt is felvehet.

Egy lakástakarék nyitásakor azt is figyelembe kell venni, hogy milyen kedvezményeket kínál az adott szolgáltató. Ezzel is rengeteget spórolhat. Sokszor lehet találkozni olyan akciókkal, hogy elengedik a számlanyitási díjat, vagy visszafizetik. Viszont azt is meg kell nézni, hogy ezért cserébe mit kérnek, mert hosszú távon nem biztos, hogy megéri, és ráfizetés lehet belőle.

 

A lakástakarék előnyei:

 • vissza nem térítendő 30%-os állami támogatás jár hozzá, ami nem lehet több évi 72 ezer forintnál
 • hozama akár 10% feletti és kockázatmentes
 • a támogatási összeg megtöbbszörözhető
 • kedvezményes, fix kamatozású lakáshitel is felvehető mellé
 • a szerződési feltételek rugalmasak, a szerződés módosítható
 • a lakáscélon belül, széles körű a felhasználása
 • a futamidő 4, 5, 6, 8, 10 év lehet
 • akár ingyenesen előtörleszthető
 • a bankok önerőként is beszámítják
 • különböző akciók keretein belül a számlanyitási díjat elengedik
 • a befizetett betéti összegre és azok kamataira az OBA (Országos Betétbiztosítási Alap) 100 ezer euróig védelmet nyújt
 • a lakástakarék megtakarítás örökölhető

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...