Befektetné év végi bónuszát? Mutatjuk, hogy hova érdemes!

  2017. november 29.

Egyes munkáltatóknál a dolgozók egy része év végi bónuszhoz juthat, amely felhasználható akár a karácsonyi ajándékok megvásárlására is, de érdemes elgondolkodni azon is, hogy mi egyebet lehet kezdeni a kapott pénzösszeggel. Természetesen számít, hogy mekkora összegről beszélünk, és, hogy milyen célra szeretné felhasználni. Ha befektetésben gondolkodunk, akkor bizonyos esetekben az összeg akár 20%-át is megkaphatjuk pluszba. Természetesen a befektetések terén nincs mindenki számára egységesen megfelelő megoldás, így az alábbiakban megnézzük, hogy különböző nagyságú összegekkel mit lehet kezdeni, és belőlük kihozni.

 

Ha néhány százezer forintunk van, amit rövid-és középtávra szeretnénk felhasználni

A mai világban pár százezer forint sajnos nem számít akkora összegnek, amire az emberek többsége külön értékpapírt nyitna, hiszen a nyitási díj, számlavezetési díj, és egyéb díjak, akár el is vihetik a betett összeget. Ezért érdemes a már meglévő megtakarítás mellé helyezni a kapott bónuszt, ezáltal is növelve az összegyűjtött pénzt. Ha be szeretnénk fektetni, keressünk és válasszunk ingyenes megoldást, hiszen egyes befektetés mellé ingyenes számlavezetés jár, továbbá például a Magyar Államkincstárba befektetett pénzhez (ebben az esetben csak állampapír vásárolható) korlátlan állami garancia tartozik.


hirdetés


Ha néhány százezer forintunk van, amit hosszútávra tennénk félre

Abban az esetben ha hosszútávban gondolkodunk, néhány százezer forintnál még mindig nem éri meg egy önálló értékpapírszámla, de amennyiben tervezzük, hogy rendszeresen bővítjük a félretett és összegyűjtött megtakarításunkat, akkor érdemes a számlavezető bankunknál érdeklődni, hiszen a bankoknál elérhetőek megtakarítási programok. Néhány százezer forintot akár a nyugdíjcélú megtakarításunkba is betehetjük amelyek az alábbiak:

  • nyugdíj- előtakarékossági számla
  • önkéntes nyugdíjpénztár
  • nyugdíjbiztosítás

Ha ezekbe fizetünk be, akkor 20%-os adóvisszatérítésre leszünk jogosultak, viszont az adóvisszatérítésnek is van egy felső korlátja, amely 280 ezer forint, amiben az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztár is benne van. 


Ha néhány millió forintunk van rövid-és középtávra

Abban az esetben, ha a kapott bónuszunk pár millió forint, érdemes befektetni pénzünket akár értékpapírba is, amely költségét kitermelheti a befektetés hozama. A befektetések hozamát a kockázati szint határozza meg, de a középtáv miatt célszerű közepes kockázatú befektetésig választanunk, nagyobb kockázat nem javasolt.


Ha néhány millió forintunk van hosszú távra

Ha abban a helyzetben vagyunk, hogy több millió forintunk van, és hosszú távon tudjuk nélkülözni, akkor érdemes a tartós befektetési formák közül választanunk. Fontos tudni, hogy a tartós befektetési számlákhoz (TBSZ) nem jár adójóváírás, de abban az esetben, ha a nyitási év végétől számított 5 éven belül nem vesszük ki a félretett összeget, és így a számlánkon marad végig a betett összeg, akkor a rajta lévő megtakarítás adómentes. A hosszú időtáv miatt érdemes megfontolni a kockázatos befektetéseket is, hiszen a befektetés összegének növekedéséhez a számunkra vállalt kockázat szabhat határt.

 

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...