Befektetné év végi bónuszát? Mutatjuk, hogy hova érdemes!

2017-11-29

Egyes munkáltatóknál a dolgozók egy része év végi bónuszhoz juthat, amely felhasználható akár a karácsonyi ajándékok megvásárlására is, de akár érdemes elgondolkodni azon is, hogy mi egyebet lehet kezdeni a kapott pénzösszeggel. Természetesen számít, hogy mekkora összegről beszélünk, és, hogy milyen célra szeretnénk félre tenni, hiszen akár bizonyos esetekben a félretett összeg 20%-át is pluszba megkaphatjuk. Természetesen a befektetések terén nincs mindenki számára egységesen megfelelő megoldás, így különböző nagyságú összegeket nézzük át, hogy mit lehet velük kezdeni és belőlük kihozni.

 


hirdetés

Ha néhány százezer forintunk van, amit rövid-és középtávra szeretnénk felhasználni

A mai világban pár százezer forint sajnos nem számít akkora összegnek, amire az emberek többsége külön értékpapírt nyitna, hiszen a nyitási díj, számlavezetési díj, és egyéb díjak, akár el is vihetik a betett összeget. Ezért érdemes a már meglévő megtakarítás mellé helyezni a kapott bónuszt, ezáltal is növelve az összegyűjtött összeget. Ha be szeretnénk fektetni, keressünk és válasszunk ingyenes megoldást, hiszen egyes megtakarítás mellé ingyenes számlavezetés jár, továbbá például a Magyar Államkincstárba befektetett pénzhez (ebben az esetben csak állampapír vásárolható) korlátlan állami garancia tartozik.


Ha néhány százezer forintunk van, amit hosszútávra tennénk félre

Abban az esetben ha hosszútávban gondolkodunk, néhány százezer forintnál még mindig nem éri meg egy önálló értékpapírszámla, de amennyiben tervezzük, hogy rendszeresen bővítjük a félretett és összegyűjtött megtakarításunkat, akkor érdemes a számlavezető bankunknál érdeklődni, hiszen a bankoknál elérhetőek megtakarítási programok. De néhány százezer forintot akár a nyugdíjcélú megtakarításunkba is betehetjük amelyek az alábbiak:

  • nyugdíj- előtakarékossági számla
  • önkéntes nyugdíjpénztár
  • nyugdíjbiztosítás

Ha ezekbe fizetünk be, akkor 20%-os adó-visszatérítésre leszünk jogosultak, viszont az adóvisszatérítésnek is van egy felső korlátja, amely 280 ezer forint, amiben az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztár is benne van. Fontos átgondolni, hogy melyik megtakarítási formát válasszuk!


Ha néhány millió forintunk van rövid-és középtávra

Abban az esetben, ha a kapott bónuszunk pár millió forint, már érdemes befektetni pénzünket akár értékpapírba is, amely költségét kitermelheti a befektetés hozama. A befektetések hozamát a kockázati szint határozza meg, de a középtáv miatt célszerű közepes kockázatú befektetésig választanunk, nagyobb kockázat nem javasolt.


Ha néhány millió forintunk van hosszú távra

Ha abban a helyzetben vagyunk, hogy több millió forintunk van, és hosszú távon tudjuk nélkülözni, akkor érdemes a tartós befektetési formák közül választanunk. Érdemes tudni, hogy a tartós befektetési számlákhoz (TBSZ) nem jár adójóváírás, de abban az esetben, ha a nyitási év végétől számított 5 éven belül nem vesszük ki a félretett összeget, és így a számlánkon marad végig a betett összeg, akkor a rajta lévő megtakarítás adómentes. A hosszú időtáv miatt érdemes megfontolni a kockázatos befektetéseket is, hiszen a befektetés összegének növekedéséhez a számunkra vállalt kockázat szabhat határt.