Befektetési alap vagy bankbetét?

  2017. július 26.

Pénzük biztonságos tárolása, és gyarapítása érdekében sokan helyezik megtakarításukat bankba. Lehetőség szerint helyezhetik pénzüket befektetési alapba, vagy bankbetétbe is. A kiválasztásnál legyen nagyon körültekintő. Érdemes mindkét megtakarítási formát megismerni, hiszen akár komoly összegekkel is gyarapodhat a megtakarított pénze. 

 

Bankbetét

A bankbetét hitelintézeteknél szerződés alapján, egy előre meghatározott, vagy előre nem rögzített időszakra elhelyezett pénzösszeg, amely után a bank kamatot ír jóvá. A szerződés lejáratakor a bank az ügyfél megtakarítását kamattal együtt fizeti vissza. A bankbetét elhelyezéséhez bankszámlával kell rendelkezni. Ez a megtakarítási forma rövidtávú, biztonságos és kiszámítható.

Bankbetét típusok:

  • bankszámlabetét
  • felmondásos betét
  • lekötött betét
  • takarékbetét

 


hirdetés

Befektetési alap

A befektetési alap egy olyan megtakarítási forma, amely lehetővé teszi, hogy a megtakarításokat költséghatékony, egyszerű, biztonságos módon a kockázatok megosztásával fektessék értékpapírba. Befektetési alapkezelők hozzák létre, és az alapkezelők döntik el, hogy mibe fektetik be a pénzt. Az egyéni befektetők részesedéseit befektetési jegyeknek nevezzük.

 

Befektetések lehetnek:  bankbetétek, állampapírok, belföldi vagy nemzetközi részvények, egyéb más befektetések, vagy akár ingatlanok is.

 

Az alap hozama befektetésfajtánként eltérő, illetve egy alap vásárlásának árát a befektetések aktuális értéke határozza meg. Ha később eladná a befektetési alapját, akkor az aznapi, aktuális értéken lehetséges. Érdemes tudni, hogy a magasabb hozam magasabb kockázattal is járhat, így érdemes körültekintően kiválasztani a befektetési alapot. 

 

 

 


 

 

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...