A pozitív KHR hiteltörténet előnyei

  2019. március 11.

Hazánkban egyre több a hitelfelvevő, ami valószínű az alacsony hitelkamatoknak köszönhető. Kevesen tudják, de aki hitelt vesz fel, felkerül a KHR listára. Sokan azt gondolják, hogy csak azok szerepelnek a KHR rendszerben, akik hitelmulasztást követtek el. Ilyen és ehhez hasonló tévhitek élnek a KHR-rel kapcsolatban a köztudatban. Érdemes tudni, hogy a pozitív hiteltörténet előnyei között szerepel például, hogy az adós nyilatkozhat arról, hogy meddig kívánja tárolni adatait a KHR-ben, ami így a KHR-t felhasználó bankok számára elérhetővé válik. A negatív hiteltörténettel rendelkező ügyfeleknek nincs lehetősége nyilatkozatot tenni, rájuk más szabályok vonatkoznak.

 

A KHR mindenképpen hasznos célt szolgál, mind az ügyfelek, mind a bankok részére. A KHR-ben tárolt adatok minden hónapban frissülnek. Ez azért fontos, hogy a hiteligény benyújtásakor a pénzintézeteknek naprakész információjuk legyen a leendő ügyfélről, és felelősségteljes döntést tudjanak hozni a hitelnyújtás tekintetében.

Érdemes alaposan utánajárni, hogy milyen esetekben lehet nyilatkozni pozitív hiteltörténet esetén, mert egy újabb hitelfelvétel során ez mindenképpen kedvező lesz, mert a hitelintézet látja eddigi hiteltörténetét. A pénzintézetek különbséget tudnak tenni aközött, hogy az ügyfélnek nincs semmilyen nyilvántartott hitelszerződése, és aközött, hogy valakinek van valamilyen hitele más banknál, de nem járult hozzá a szerződés adatok megtekintéséhez. Ezeket mind figyelembe veszi a bank a hitelbírálat során.

 

A tapasztalatok szerint a pozitív hiteltörténettel rendelkező ügyfelek megbecsülésnek örvendenek a pénzintézeteknél. A kedvező hitelmúltjukat a KHR-ben elérhetővé tevő ügyfelek a következő előnyöket élvezhetik:

  • Alacsonyabb kamatok, díjak. A jó ügyfél alacsonyabb kockázatot jelent a hitelintézetnek, így akár olcsóbban is hajlandó hitelezni.
  • A hitelbírálat egyszerűbb és gyorsabb lehet, hiszen a bizonyíthatóan meglévő jó hitelmúlt egyszerűsítheti a banki hitelbírálati, kockázatelemzési folyamatot.
  • Kevesebb lehet a nyilatkozat, illetve a benyújtandó dokumentum.
  • A hitelintézet személyre szabottabb ajánlatot nyújthat.
  • További előny, hogy a KHR-ben tárolt pozitív hitelinformáció képes lehet ellensúlyozni, „megfelelő perspektívába helyezni” az esetlegesen nyilvántartott negatív információkat.

 


hirdetés

Minden hitelfelvétel előtt legyen körültekintő, érdemes alaposan átnézni a hitelfeltételeket. A legkedvezőbb hitel kiválasztásához használja a Hitelmax hitelkalkulátorát, bármilyen hitelről is legyen szó. A kalkulátorba csak be kell írnia adatait, amit fontos tudni, hogy semmilyen kötelezettséggel nem jár. A kalkulátor kilistázza azokat a hitelintézeteket, amelyeknél esélye lehet a hitelfelvételre. Ezt követően csak ki kell választania a legszimpatikusabb ajánlatot. Arra figyeljen, hogy csak akkor vegyen fel hitelt, ha tényleg szükséges, nehogy a KHR negatív listáján kerüljön.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...