2018-tól változnak a szabályok a bankkártya használatában!

  2017. július 10.

Gondolta, hogy már lassan 70 éve létezik a bankkártya? Népszerűsége az 1990-es évek óta töretlen. Ma már szinte nélkülözhetetlen az emberek számára, elterjedése a számítástechika fejlődésének köszönhető. Hazánkban 2016-ban a korábbi évekhez képest is jelentősen megnőtt (közel a negyedével) a kártyás tranzakciók száma, ami köszönhető annak, hogy jelentősen bővült a bankkártyát elfogadó helyek száma. Magyarországon jelenleg közel 10,5 millió bankszámla van, és ehhez tartozó több mint 9 millió bankkártya/hitelkártya van forgalomban. A folyamatosan emelkedő népszerűséggel együtt sajnos a visszaélések száma is megnőtt az utóbbi évekhez képest, ami miatt 2018-tól változnak a szabályok a bankkártya használatábanÉrdemes tudni, hogy attól még, hogy az utóbbi 1-2 évben megnőtt a bankkártyás visszaélések száma, a forgalomhoz képest elenyésző a visszaélések aránya. Szám szerint, 2016 első felében a tranzakciók 0,006 % -át tették ki a visszaélések.

 

Statisztikák szerint a legtöbb visszaélés online felületen történik. Internetes vásárláskor nagyon kell figyelni, hogy milyen formában tesszük közzé a kártyaadatainkat. Sokan tartanak az érintőkártyás (PayPass) fizetéstől, ám statisztikai adatok alapján, az ebben a fizetési módban történő visszaélések aránya elenyésző, nem számít kiemelkedőnek. 

A jelenlegi szabályok szerint, ha ellopják a bankkártyát, vagy visszaélés történk a PIN-kódunkkal, akkor a pénzforgalmi szolgáltatóhoz (bank) történt bejelentéséig keletkezett károkból legfeljebb 45 ezer forintig kell nekünk viselni a kárt.


hirdetés

 

Viszont 2018-tól az új változások szerint ez az összeg 15 ezer forintra csökkenhet, illetve már másnap vissza kell adni a kárt szenvedett ügyfélnek az ellopott összeget, tehát a bankkártya eltűnése, ellopása esetén bejelentés után a keletkezett kárt teljes mértékben a pénzintézet viseli. További változás, hogy a fogyasztók új fizetési szolgáltatásokat vehetnek igénybe. A fizetések biztonságában is történnek változások, miszerint a jogszabály által meghatározott esetekben a fizetési műveleteknél kötelező az úgynevezett erős ügyfélhitelesítés alkalmazása. Az erős ügyfélhitelesítés esetében, három tényezőből (birtoklás, tudás, tulajdonság) legalább kettő szükséges a jóváhagyáshoz.

 

 

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...