10+10 millió forintos CSOK mellé milyen lakáshitelt érdemes igényelni?

  2017. október 27.

A CSOK, vagyis a Családi Otthonteremtési Kedvezmény nagy segítség lehet a többgyermekes, illetve a jövőben több gyermeket vállaló családok számára. Jelentősen megkönnyíti az ingatlanvásárlást, és emellett a CSOK által nyújtott hitel a teljes futamidő végéig fix 3%-os kamatot nyújt, ami Magyarországon a lakáshitel piacon a legkedvezőbb. Évről évre egyre több család igényli, és valósítja meg otthonteremtési álmait a CSOK segítségével. Vannak azonban, akik számára a 10+10 milliós összeg nem éri el a vásárolni kívánt ingatlan vételárát, így további kiegészítő lakáshitel felvételével valósíthatják csak meg a lakásvásárlást. De milyen típusú lakáshitel igényelhető a CSOK mellé? Lehet-e további állami támogatásokat igényelni úgy, hogy már élünk a 10+10 millió forintos állami segítséggel? A válasz, igen lehet.

A CSOK mellett igényelhető piaci kamatozású lakáshitel, illetve államilag kamattámogatott lakáshitel is. Igényelni kizárólag az igénylési feltételek betartásával, és a vonatkozó jogszabályi előírások figyelembevételével lehetséges. 

 


hirdetés

Otthonteremtési kamattámogatással nyújtott lakáshitel

Magyarországon 2012 óta érhető el az államilag nyújtott kamattámogatású lakáshitel, amely kizárólag használt lakás vásárlása esetén, illetve tulajdoni hányad megvásárlásához igényelhető (abban az esetben, ha az egyik tulajdonos megszerzi az ingatlan kizárólagos tulajdoni jogát, ide nem értve a házassági/élettársi kapcsolatban lévők közös tulajdon megszüntetése). A kamattámogatott lakáshitel törlesztési díja ezáltal olcsóbb és kedvezőbb, mint a többi piaci kamatozású lakáshitel törlesztőrészlete.

A támogatás a hitel futamidejének első 5 évében jár és a kamattámogatás mértékét a 341/2011. (XII. 29.) Kormányrendelet szabályozza. Igényelhető 1, illetve 5 éves kamatperiódussal is, az igénylő maga döntheti el, melyikkel választja. Az 1 éves kamatperiódusú lakáshitel alacsonyabb kamattal érhető el, mint az 5 éves kamatperiódusú, melynek oka, hogy 1 év eltelte után a kamat mértéke a referenciahozam változásával automatikusan változik. Az 5 éves kamatperiódusú lakáshitel esetén a törlesztőrészlet 5 évig fix összegű. Érdemes tudni, hogy a hitelkamat mértékét a jövedelem nagysága és az adósminősítés eredménye befolyásolja.
 

Piaci kamatozású lakáshitelek

Piaci kamatozású lakáshitelek is igényelhetőek a Családi Otthonteremtési Kedvezmény mellé. A piaci kamatozású hitelek esetében lehet választani a kamatperiódusok között. A piaci kamatozású hitelek igényelhetőek 3, 6, 12 havi kamatperiódussal, valamint 3, 5, 10, 15 és akár 20 évre fix törlesztő részlettel is. Nem árt, ha tudja, hogy minél hosszabb idejű a kamatperiódus, annál nagyobb a kamat, és ezáltal a törlesztőrészlet mértéke is.

Egy kamatperiódusra fixált törlesztőrészlet az adott kamatperiódusban biztosan nem fog változni. Emiatt érdemes azoknak, akik a hosszabb távú kiszámíthatóság mellett szeretnének maradni, a fix kamatperiódust választaniuk még akkor is, ha valamennyivel drágább, mint a változó kamatozású hitelek törlesztőrészlete. Kisebb összegű hitel felvételekor nincs nagy különbség a törlesztőrészletek között az egyes kamatperiódusokban, de nagyobb összegű hitel felvétele esetén már számottevő lehet a különbség.

CSOK-változások 2018!
 
 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...