Néhány érdekesség a CSOK utólagos igényelhetőségéről!

  2017. május 19.

Az egyik leginkább félreérthető pontja a támogatásnak az utólagos igényelhetőség. Arra nincs lehetőség, hogy visszamenőlegesen egy megvalósult lakáscél esetén igényelje a támogatást szabad felhasználásra. Az utóbb született gyermek után  viszont igényelhető a CSOKUtólag igényelni a CSOK-ot csak akkor lehet, ha már az ingatlan vásárlásakor legalább egy gyermekre CSOK támogatást kapott, majd újabb gyermek született, akire kapja az anyagi támogatást lakásvásárláshoz, építéshez, bővítéshez. Érdemes tudni, hogy a felvett lakáshitel csökkentésére is fordítható a támogatás. Íme még néhány érdekesség a CSOK utólagos igényelhetőségéről!

 

Aki utólag igényelheti a CSOK-ot: 

  • A 2015. július 1-je utáni támogatást igényli és megkapja korábban született gyermeke után, és később újabb gyermeke születik.
  • A CSOK segítségével vásárolt/épített/bővített ingatlanhoz lakáshitelt is felvett – ekkor a lakáshitel csökkentésére fordítható.
  • A CSOK segítségével épített ingatlan használatbavételi engedélyét még nem szerezte meg – ekkor az ingatlan befejezésére fordítható.

 

A CSOK utólag nem kérhető készpénz formájában, hiszen lakáscélú támogatás, így lakáshitelbe fordítható, vagy egy lakás építésére, befejezésére. 

Az ügyfél ismét hozzájuthat a támogatáshoz abban az esetben, ha korábban nem valósúlt meg a gyermekvállalás, és emiatt a felvett CSOK összeget kamatostúl visszafizette. 

A támogatás nem jár sem korszerűsítésre, sem felújításra. Az egyetlen amit a meglévő ingatlannal lehet tenni, az a bővítés (min. 1 lakószobával történő megnövelést jelent, vagy a tetőtér beépítését). Szigetelés, vagy nyílászárók lecserélésére nem jár a támogatás, arra a lakástakarékpénztárt (LTP) tudja igénybe venni. 

CSOK-változások 2018! 


hirdetés

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...