CSOK használt lakásra, még több kedvezmény!

  2017. július 18.

Eddig is kaptak állami támogatást, akik igénybevették a CSOK-ot használt lakásra, viszont még több kedvezményre számíthatnak 2017. őszétől. Az elmúlt másfél évben nőtt meg igazán a kereslet az állami lakástámogatások iránt. 50 ezer család részesült a támogatásban. Az igénylést 3-5 hét alatt le lehet bonyolítani, az igazolások kiadása is egyszerűsödött, így minden igénylő időben hozzá tud jutni, a támogatott összeghez. A jövőben még egyszerűbbé tenné a Miniszterelnökség ezt a folyamatot.

 

CSOK használt lakásra, még több kedvezmény  

Jelenleg a támogatási összeg, használt lakás vásárlása esetén:

  • 1 gyermek után 600 000 Ft (minimum 40 nm-es ingatlan vásárlása szükséges)
  • 2 gyermek után 1 430 000 Ft (minimum 50 nm-es ingatlan vásárlása szükséges)
  • 3 gyermek után 2 200 000 Ft (minimum 60 nm-es ingatlan vásárlása szükséges)
  • 4 vagy több gyermek után 2 750 000 Ft (minimum 70 nm-es ingatlan vásárlása szükséges)

 

Használt lakás esetén, az igénylők nem rendelkezhetnek ingatlantulajdonnal. Ami az ingatlan értékét illeti, használt ingatlan esetén maximum 35M Ft vételárig kérhető a támogatás. Használt lakás vagy ház vásárlásánál maximum 20%-kal haladhatja meg a hitelintézet által megállapított forgalmi értéket. A jövőben ezeket az értékeket is felemelnék

Becslések szerint, még körülbelül 150-200 ezer lakható ingatlan van, ami üresen áll. Ennek oka, az lehet, hogy az ingatlanárak oly mértékben megemelkedtek az elmúlt években, hogy akik használt lakásra szeretnék fordítani a CSOK által meghatározott állami támogatást, nem tudják kellőképpen kihasználni, illetve, hogy a használt lakásokra vonatkozóan több a korlátozás, mint az új ingatlanokra.


hirdetés

Ennek köszönhetően a kormány fontolgatja, hogy a használt lakások esetében igénybe vett CSOK feltételeit megkönnyítse, vonzóbbá tegye. Többek között például, hogy az ingatlandrágulás miatt, felemelnék a maximum vételárra kérhető támogatást. Ezzel próbálják segíteni az igénylők még könnyebb lakhatáshoz jutását.

 

Ha a CSOK-ot optimálisabb feltételekkel lehetne használt lakásra igényelni, az nagyban segítené azok helyzetét is, akik a régi lakásukból újba költöznének. Ha nem lesznek sokkal drágábbak az ingatlanok, mint a támogatás összege, ez a két folyamat tökéletesen kiegészíthetné egymást. Várhatóan a használt lakásokra magasabb összegeket lehet majd felvenni, mert az állam hosszú távú célja, hogy minél több új ingatlan épüljön. A CSOK segítségével, így többen juthatnának otthonhoz.

CSOK-változások 2018!

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...