Telket vásárolna és építkezne rá? Hasznos információk!

  2017. április 20.

Napjainkban Budapesten és vonzáskörzetében egyre kevesebb telket lehet vásárolni, és azon belül sem könnyű minden fontos kritériumnak megfelelő építési telket találni. Az általános kritériumok mellett a telekvásárlásra fordítható összeg, az építeni kívánt ház adottságai, és az építtetők sajátos igényei együttesen határozzák meg, milyen ingatlan jöhet számításba. A telekvadászat időigényes munka, ezért érdemes közvetítőt fogadni, vagy megkérdezni a helyi önkormányzatot, hogy várható-e a közeljövőben parcellázás. Amennyiben telket vásárolna és építkezne rá, hasznos információkat talál cikkünkben. 

 

Telket vásárolna és építkezne rá? Hasznos információk!

Milyen szempontokat kell figyelembe venni a telek értékelésénél?

Minden telket a helyszínen kell értékelni, felmérve annak előnyeit és hátrányait. Nagyon számít a településen belüli elhelyezkedés, a megközelíthetőség, a tömegközlekedés megoldottsága, a közművek (villany, víz, csatorna, gáz, stb.) megléte, a talaj minősége és a természetes környezeti adottságok. A talajvizet és a felszín alatti rétegeket is meg kell vizsgálni, hiszen túl homokos vagy köves talaj megnehezíti a ház alapozását.

 

Fontos szempont megnézni a telek tájolását. Hátránynak számíthat, ha a telek mélyebben fekszik, mint a szomszédos telek, hiszen ilyenkor fel kell töltetni. Lejtős telken nehezebb építkezni és alapot csinálni, mint sík telken. 

 

Ha a telek megfelelőnek tűnik, érdemes az utcaképet is szemügyre venni. Fontos szempontok lehetnek még a járda megléte, a lebetonozott utca, közeli boltok, játszóterek és a szomszédok is. A szomszédokat érdemes arról faggatni, hogy van-e a közelben zavaró hatás, például üzem, vendéglátóegység stb. vagy, hogy mennyire hallatszik a vasút vagy a főút zaja.

 

Mindenképpen nézzen utána, hogy a kiszemelt ingatlan tulajdonviszonyai rendezettek-e. A tulajdoni lapon szereplő bejegyzések ellenőrzését lehetőség szerint bízza jogászra.

 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...