5,9% lett a személyi kölcsön THM-e!

  2020. április 08.

A koronavírus járvány miatt, a Magyar Nemzeti Bank javaslatára 2020.03.19-től 5,9% lett a személyi kölcsön THM-e, ami úgy jön ki, hogy jegybanki alapkamat + 5%. A fogyasztási hitelek THM-e szintén 5,9% lehet maximum, derült ki Orbán Viktor videójából. Az MNB-ajánlás konkrétan a személyi kölcsönt említi, viszont a miniszterelnök videójában fogyasztási hitelekről beszél, amelyek közé tartozik a személyi kölcsön is, de az olyan termékek is, mint a jellemzően sokkal drágább hitelkártya vagy folyószámla hitel is.

 

Óriási kihívást jelentett ez a bankoknak, ugyanis lényegében 2020.03-19-től nem lehetett személyi kölcsönt igényelni. Egy ilyen gyors és hirtelen változásra nem voltak felkészülve a pénzintézetek. Az ehhez hasonló új hitelkonstrukciók bevezetését több hetes előkészület előzi meg, az új termék megjelenése előtt pedig hirdetményben közlik termék részleteit.

Nagy kérdés, hogy a hitelintézetek tudnak-e ilyen alacsony kamatszinten hitelezni. 2019-ben az átlagos THM 13% felett volt a személyi hiteleknél. Ezt kell most egyik napról a másikra lecsökkenteni 5,9%-ra. Egy kölcsön kihelyezésének ráadásul van egy fix költsége is, amit egy alacsonyabb hitelösszegű és rövidebb futamidejű hitel nem fog kitermelni, így kérdéses, hogy megéri-e majd a bankoknak így finanszírozni, azt is számításba véve, hogy az ügyfélkockázati kamatfelár sem tud beépülni az árba.

 

A kedvező feltételek csak 2020 december végéig maradnak érvényben. A kormányrendeletben foglaltak és a jegybank állásfoglalásán túl a bankok hirdetménye és az aláírt hitelszerződések tartalma határozhatja meg egy személyi kölcsön kondícióinak tartósságát. Azt nem lehet tudni, hogy az igénylés feltételei a későbbiekben változnak-e.

Nem érdemes kiváltani egy lakáshitelt személyi kölcsönből, mert egy lakáshitel összege és futamideje jóval nagyobb lehet, mint egy személyi kölcsöné. Emiatt a kiváltással a havi törlesztőrészlet jelentős mértékben megemelkedhet.

Amennyiben kiváltaná lakáshitelét, azt érdemes kedvezőbb lakáshitelre cserélni, ugyanis az 5,9%-os THM értéknél jóval kedvezőbb feltételekkel találhat kiváltási célú jelzáloghitelt 10 éves kamatperiódus mellett.

 


hirdetés

Az alacsony 5,9%-os THM értékű személyi kölcsön ellenére sem javasolt most mindenkinek a bankba rohanni, és személyi kölcsönt felvenni. Gondolja végég alaposan jelenlegi élethelyzetét, mielőtt hitelt vesz fel. Mint köztudott egy kölcsön nem ajándékpénz, előbb, vagy utóbb vissza kell fizetni. Sajnos sokan veszítették el munkahelyüket, és akik abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy most még dolgoznak, nem biztos, hogy holnap is fognak. Szóval ne ugorjon bele meggondolatlanul egy hitelfelvételbe, először mérlegelje anyagi forrásait!

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...