Nagy a választék az újlakás piacon

  2020. február 03.

Jól járnak, akik most szeretnének otthont vásárolni maguknak. 6%-kal több újépítésű lakást kínálnak Budapesten 2020 januárjában, mint egy évvel korábban. Nagy a választék az újlakás piacon, ám magasan vannak az árak. Kedvező a helyzet azoknak, akik hitelből szeretnének ingatlant vásárolni, mert a lakáshitel kamatok még mindig alacsonyak. A lakáshitelek összehasonlítására kiváló megoldás a Hitelmax lakáshitel kalkulátora, ha nincs ideje végigjárnia a bankokat. Amellett, hogy egy reális összképet kap a lakáshitel ajánlatokról, rengeteg időt is spórolhat, mert ezáltal, csak a választott bankhoz kell bemennie. A kalkulátor használata nagyon gyors, egyszerű, és semmilyen kötelezettséggel nem jár. Be kell írnia a kért adatokat, majd ez alapján a kalkulátor kilistázza azokat a hitelintézeteket, amelyeknél Önnek esélye lehet a hitelfelvételre. Ezt követően Önnek csak ki kell választania a legszimpatikusabbat.

 

Azt gondolnánk, hogy az újlakás projektek a lakás ÁFA változás miatt lelassultak. Ez tévedés. A fejlesztések nem álltak le, az épülő illetve tervezett lakások még nagyobb arányban készülnek illetve vannak fejlesztés alatt.

Nagyobb a választék azok számára, akik modern lakóparki otthont keresnek maguknak. Jelenleg 497 beruházás pörög a fővárosban, 6800 körüli lakást kínálva. A legtöbb új lakás a XIII. kerületben épül, ezt követi a XI. kerület, majd Óbuda, de rengeteg társasház projekt van folyamatban Zuglóban, Ferenc- és Józsefvárosban. A város szélén kevesebb fejlesztés zajlik, a cégek abban bíznak, hogy a leendő lakók inkább a belső részeken vásárolnának ingatlant.


hirdetés

2019 hasonló időszakához képest átlagosan 11,3%-kal nőttek ezen a területen az árak. Az I., II., V., VI., XI és az XII. kerületben az 1 millió Ft / négyzetméterárra kell felkészülni, ha 2020 elején újépítésű lakást keres. Hatalmasak a különbségek a piacon, a 3 milliós négyzetméterár is előfordul, míg az 500 ezer Ft / nm is jelen van, ez utóbbi a külső pesti övezetekben.

 

Nagy kérdés, hogy ha újépítésű ingatlanról van szó, mennyivel drágulnak kimondottan az ÁFA növekedése miatt az ingatlanok. 5%-ról 27%-ra korrigálták az újlakás vásárlásnál fizetendő ÁFÁ-t. Ez alól kivétel képeznek azok, akik 2018. november 1-e előtt megszerezték az építési engedélyt, illetve 2018. november 1-ig bejelentésre került a projekt. Ezekben az esetekben az érintettek 2023 végéig húzhatják az ingatlanok elkészítését. Nekik csak a 2024 januárjától kifizetett vételárban kell a 27%-os ÁFÁ-t beleszámolni. A kedvezmény azért lett jogszabályba foglalva, hogy az ÁFA emelés bejelentésének idején már zajló projekteknél a változás miatt váratlanul megugró költségek se az építtetőnek, se a vevőnek ne okozzanak problémát. Elég nehéz lenne eldönteni, hogy egy már a vételi szerződésben foglalt összeg megnövekedését ki vállalja át.

 

Felmérések szerint az előző negyedévhez képest a jelenleg futó fővárosi projektek 23%-ban emeltek árat. Miközben az ingatlanok negyede valóban drágult, 17%-nál akció keretében lejjebb vitték az árszintet. Vidéken sem szűkölködnek majd az érdeklődők új lakásokban, a legtöbb társasházat jelenleg Győrben építik, ezt követi Szeged és Debrecen.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...