Hogyan kerülhető el az újlakás ÁFA?

  2019. november 04.

Továbbra is szárnyal az ingatlanpiac. Sokan vásárolnak használt lakást, illetve az újépítésű otthonok is nagyon kelendőek. Sokan a jelenlegi 5%-os ÁFA miatt vágtak bele új otthonuk vételezésébe. Azoknak, akik társasházi lakást építtetnek, illetve ilyen projektet kiviteleznek, komoly anyagi változásokat hoznak az aktuális adó módosítások. Mennyire érintettek az eladók és vevők? Hogyan kerülhető el az újlakás ÁFA? Cikkünkből választ kaphat!

Hamarosan itt van az év vége, az 5%-os ÁFA kifizetésére kötelezettek az újonnan átadott lakástulajdonosok. Jövőre a vételár 27%-os adót fog tartalmazni. Az állam célja a kedvezményes ÁFA-val az építőipar élénkítése volt. Ez mindenkit érint, akik akkor fizetik ki a lakásukat. Ez alól kivételt képeznek azok, akik:

  • 2018. november 1-e előtt megszerezték az építési engedélyt
  • 2018. november 1-ig bejelentésre került a projekt

A fent említett esetekben az érintettek 2023 végéig húzhatják az ingatlanok elkészítését. Nekik csak a 2024 januárjától kifizetett vételárban kell a 27%-os ÁFÁ-t beleszámolni.

 

A kedvezmény azért lett jogszabályba foglalva, hogy az ÁFA emelés bejelentésének idején már zajló projekteknél a változás miatt váratlanul megugró költségek se az építtetőnek, se a vevőnek ne okozzanak problémát. Elég nehéz lenne eldönteni, hogy egy már a vételi szerződésben foglalt összeg megnövekedését ki vállalja át.

 

Érthető, hogy sokan döntenek úgy, hogy inkább használt ingatlant vásárolnak, és azt újítják fel, mivel most már nehéz kifogni kedvező árú újlakás projektet. Vannak épülőben levő lakások bőven, amelyeknél nem sikerült tavaly novemberig elintézni a bejelentést. Itt a költségek terén nagyon sok múlik azon, hogy mit írnak a szerződésbe. Ha nettó vételár + ÁFA kifizetése szerepel a szerződésben, akkor 2020 januárjától a későbbi tulajdonosnak kell kifizetnie a 27%-os ÁFA-t. Ha viszont bruttó vételárat fixáltak le, akkor az építtető fél fogja fizetni a többlet adót.

 

Kibúvó lehet, ha részletekben fizeti leendő lakása árát, és már idén tudja utalni a tételeket. Ebben az esetben csak a 2020 elejétől kifizetett vételár részre vonatkozik a magasabb ÁFA. A folyamat akár annyira meggyorsítható, hogy teljes egészében előre kifizeti az ingatlant, miközben csak 2020. január 1. után kapja meg otthonát.

Mielőtt meghoz egy ilyen komoly döntést, mert egy lakásvásárlás esetén sok pénzről van szó, alaposan gondolja át. Ha nem készül el határidőre az ingatlan, vagy hiányosan, műszaki problémákkal kerül átadásra, esetleg csődöt jelent az építtető, akkor nagy bajban lehet, ha előre kifizette a lakást. Ezért nagyon fontos, hogy csak megbízható céggel kössön szerződést, csak akkor vágjon bele társasházi lakás projektbe, ha elég garanciát lát a sikerre. Meggyőző lehet például, ha a bank meghitelezi az ingatlanfejlesztő céget, mivel a pénzintézet valószínűleg gondosan megvizsgálta az adott vállalkozást, és hitelképesnek ítélte.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...