Milyen tényezők hátráltathatják a lakáshitel felvételének menetét?

  2017. október 24.

Napjainkban a könnyű hitelhez jutás, illetve az alacsony hitelkamatok meghozták az ingatlanvásárlási kedvet. Egyre többen vágnak bele a lakásvásárlásba, akár saját célra, akár befektetés céljából. Kevesen vannak azonban, akik saját zsebből, készpénzből, lakáshitel nélkül ki tudnak fizetni egy ingatlant. Sokaknak még az önerő összegyűjtése is problémát okoz. Miután megtalálta álmai otthonát, és megvásárlásához hitelre is szüksége van, jöhet a következő kérdés, vajon mennyi idő alatt lehet megkapni egy lakáshitelt. Általánosságban, ha semmilyen problémába nem ütközik a lakáshitel felvételének folyamata, 5-6 hetet vesz igénybe. Nézzük meg részletesen mennyi idő alatt juthat lakáshitelhez!

 

Tájékozódás a hitelek terén: Mielőtt hitelt venne fel, fontos, hogy tájékozódjon, milyen lehetőségek vannak, hogy biztosan a legjobb hitelkonstrukciót válassza ki. Tájékozódhat interneten, vagy személyesen a bankfiókokban. Ha teheti, kérje szakember véleményét. Ez a folyamat 1-2 hetet vesz igénybe.

 

Szükséges dokumentumok beszerzése: Miután megtalálta a megfelelő bankban a legmegfelelőbb lakáshitel konstrukciót, jöhet a dokumentumok beszerzése (munkáltatói igazolás, bankszámlakivonatok, NAV igazolás, adásvételi szerződés, stb.). Általában 1 hetet vesz igénybe.

 

Értékbecslés: Ha beszerezte a szükséges dokumentumokat, a bank elrendeli az értékbecslést. Mindig a bank értékbecslője állapítja meg az ingatlan piaci értékét. Az értékbecslés körülbelül 1 hét, de függ, attól, hogy mikor sikerül időpontot egyeztetni az eladóval, aki a szóban forgó ingatlant bemutatja.


hirdetés

 

Hitelbírálat: A hitelintézet megvizsgálja a vevő hitelképességét. Vagyis ellenőrzik a munkáltatót, a bankszámlakivonatot, a jövedelem-átutalás meglétét, a hiteltartozásokat, a hitelkereteket, kitérve a korábbi hitelmúltra is. Ezt követően a bank eldönti, hogy mekkora lehet a maximálisan adható kölcsönösszeg. Ez körülbelül 1-2 hét.

 

Szerződéskötés: Ha Ön pozitív hitelbírálatban részesül, megkapja a szerződés-tervezetet, még mielőtt kitűznék az aláírás időpontját.

 

A szerződés átolvasása: A törvény értelmében egy héttel az aláírás előtt meg kell kapnia a szerződést. Ezt érdemes aprólékosan átolvasni, értelmezni. Ez általában 1-2 napot vesz igénybe.

 

A hitel folyósítása: Ha a szerződés aláírása sikeresen megtörtént, jöhet a folyósítás. Előtte viszont ki kell fizetni az önerőt, erről az igazolást be kell mutatni a banknak, lakásbiztosítást kell kötni az ingatlanra, illetve kezdeményezni kell a jelzálog bejegyzését. A hitelösszeg számlára kerülése 2-3 nap.

 

Tehát, ha a fent említett forgatókönyv szerint halad minden, a lakáshitel felvételének menete 5-6 hetet vesz igénybe. Sajnos a mindennapokban nem mindig van ez így, nem minden megy zökkenőmentesen. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány dolgot, mely meghosszabíthatja a lakáshitel felvételének  optimális idejét. Nem árt, ha ezekre időben gondol, és felkészül, hogy ne menet közben érjék kellemetlenségek. 

 

A következő tényezők hátráltathatják a hitelfelvétel menetét:

  • CSOK-ot is igényel a lakásvásárláshoz, ez többlet adminisztrációval jár (plusz 2-3 hét)
  • egyéb támogatott lakáshitelt igényel
  • a tulajdoni lapon nem aktuális bejegyzés található
  • a tulajdoni lap nem felel meg a valóságnak
  • vállalkozásból származó jövedelem igazolása
  • külföldről érkező jövedelem igazolása
  • nem magyar nyelvű dokumentumok használata, melynek a hivatalos fordítása időigényes, illetve plusz pénzbe is kerül
  • egyéb dokumentumok bekérése a bank részére
  • nem sikerül időpontot egyeztetni az eladónak, és az értékbecslőnek

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...