Mikor éri meg ingatlant lízingelni, és mikor nem?

  2017. június 29.

Az ingatlanárak elég magasak lettek napjainkra, viszont a kedvező lakáshitel kamatoknak köszönhetően, a lakásvásárlási kedv megnőtt. Sosem voltak még ilyen alacsonyak a kamatok, mint manapság, ezt a vevők jól ki is használják. Mindenki a saját maga számára legkedvezőbb módon kíván ingatlanhoz jutni. Lakáshoz jutni többféleképpen is lehet, többek között például lízingelni is lehet ingatlant. A lakáslízing egy ingatlan alapú finanszírozási technika. A lízingnek két fő típusa létezik, az egyik az operatív lízing, a másik a pénzügyi lízing. Az ingatlan vásárlás, a pénzügyi lízingbe tartozik. De vajon mikor éri meg ingatlant lízingelni, és mikor nem?

 

Ez esetben a lízingbeadó az adott ingatlan tulajdonjogát a lízingbevevő megbízásából szerzi meg, azért, hogy azt a lízingszerződés alapján meghatározott időtartamra a lízingbevevő használatába adja. A lízingbevevőnek a lízingszerződésben megfogalmazottak alapján lízingdíjat kell fizetnie. Az ingatlan tulajdonosa a lízingcég lesz, 1/1 hányadban, a fedezete pedig maga a lízingelt ingatlan lesz.

A lízingbevevőnek a futamidő során tulajdonosi jogai vannak. Ez azt jelenti, hogy a használatba adással ő viseli a kárveszélyből eredő kockázatokat, illetve jogosult az ingatlan hasznainak szedésére, és viseli a terheit. Háromféle módon tud ingatlant lízingelni, zárt végű pénzügyi lízinggel, nyílt végű pénzügyi lízinggel, illetve visszlízinggel.

 

Mikor éri meg ingatlant lízingelni, és mikor nem?

  • Mivel az ingatlan tulajdonosa 1/1-ben a lízingbe adó lesz, ami egyfajta biztosítékot jelent, így fedezetként szélesebb körből fogadnak el ingatlant, illetve kevesebb önerőre van szüksége a lízingelőnek az ügylethez. Illetve az is előfordulhat, hogy pótfedezet bevonásával, akár a teljes bekerülési érték is finanszírozható.
  • Ha az igénylő euróban kapja jövedelmét, akár munkavégzésből, akár bérbeadásból és a kamatokat euróban akarja fizetni, megteheti.
  • Új építésű ingatlanok vásárlása esetén, csak nyílt végű lízing igénylése során van lehetősége a lízingelőnek, hogy a finanszírozott részt kamatmentesen fizesse.
  • Nem kimondottan előnyös, a magánszemély által eladott, 2 éven belüli használatbavételi engedéllyel rendelkező új lakás lízingje, mert ha az eladótól, mint magánszemélytől szerezte meg az ingatlant áfamentesen, a lízingbeadónak a hatályos ÁFA-szabályok alapján adóval növelten kell lízingbe adnia. Ez sajnos az ingatlan értékét megemeli.

 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...