Miért fontos a megtakarítás?

  2021. március 23.

A pénz közvetítő eszköz, közvetítésével juthatunk hozzá azokhoz a dolgokhoz, amire vágyakozunk. Hazánk lakosságának csak csekély része rendelkezik megtakarítással. De Miért fontos a megtakarítás? Legfőképp azért, hogy céljainkat meg tudjuk valósítani. Illetve az sem egy utolsó szempont, hogy bármikor adódhat olyan élethelyzet, hogy bevétel nélkül maradunk. Ez esetben egy kis félre tett pénz igencsak jól jön.

 

Magyarországon a lakosság nagy része hónapról hónapra él, gyakran még az a réteg is, akik havonta akár egy komolyabb összeget is félretehetnének. Lényeges, hogy a spórolásba a céljaink eléréséhez vezető utat lássuk, ne a lemondást. Nem is gondolná, hogy a kisebb dolgokon is mennyit lehet spórolni. Sok kicsi sokra megy, tartja a mondás. Ha kevesebb áramot, üzemanyagot fogyasztunk, korszerűsítjük fűtésünket, átgondoljuk bevásárlásainkat, stb. egészen csinos kis összeg is megmaradhat hó végére.

 

Napjainkban az emberek általában rendelkeznek folyószámlával. Ha a megtakarítás mellett döntünk, kezdetben jó megoldás lehet, ha a folyószámlánkon különítjük el az összeget egy megtakarítási számlára.

Érdemes lehet célirányosan félretenni a pénzt. Tehetjük megtakarításunkat lekötött betétbe, vagy esetleg a jobb kamatozású lakossági állampapírba. Aki nagyobb kockázatot is hajlandó vállalni, annak a rendszeres megtakarítási program jöhet szóba, aminek keretében havonta egy adott összegből befektetési alapot is vásárolhat. A lakáscélra megtakarítóknak érdemes lakástakarékot nyitni. Aki idősebb korára szeretne biztonságot teremteni, annak egy önkéntes nyugdíjpénztár segíthet.


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...