Mindig legyen pénzügyi tartaléka!

  2020. 27.

Azért fontos, hogy legyen elegendő pénzügyi tartaléka, hogy egy váratlanul bekövetkező negatív esemény ne befolyásolja életkörülményeit. Ilyenek lehetnek például a munkahely elvesztése, hosszú távú keresőképtelenség, beázás, elromlott háztartási gép, lerobbant autó vagy épp váratlan plusz befizetés. Ha nem szeretné, hogy az ilyen átlagos problémák kritikus méreteket öltsenek, és fölöslegesen hitelt kelljen felvennie, fel kell ezekre készülni. Mindig legyen pénzügyi tartaléka. Amennyire lehetőségei engedik, tegyen félre pénzt. Íme, néhány pénzügyi jó tanács!

 

Az általános javaslatok szerint a bankszámlán érdemes a háztartás 3-6 havi teljes költségének a fedezésére elegendő vésztartalékkal rendelkezni. Tehát első lépésként számolja össze a háztartás összes havi kiadását (hitel, rezsi, étel, közlekedés, kölcsön, biztosítás és minden egyéb) és a kapott végeredményt szorozza be annyival, ahány havi megtakarítást szeretne. Így megtudja, hogy mekkora az az összeg, amennyivel biztonságban érzi magát.

 

Hogy mennyi tartaléka legyen, attól is függ, hogy milyen iparágban dolgozik. Amennyiben stabil munkahellyel rendelkezik egy fejlődő ágazatban, és a munkahely elvesztése esetén könnyedén és jó feltételekkel talál új munkahelyet, nem érdemes túl nagy összeget felhalmoznia. Azonban, ha olyan ágazatban dolgozik, amit tönkre tenne egy újabb korlátozás, jó, ha óvatos és több pénze van félretéve.

 

Pénzügyi tartalék esetén fontos, hogy a félretett pénzösszeget bármikor el tudja érni. Azonban a folyószámla, amelyről az aktuális kiadásait fedezi, nem a legalkalmasabb hely pénzügyi tartalék elhelyezésére. Könnyű beleesni abba a hibába, hogy az elmegy a mindennapi kiadásokra. Érdemes inkább egy különálló számlát létrehozni, ideális esetben egy megtakarítási számlát. A legtöbb banknál díjmentesen nyithat egy vagy több megtakarítási számlát a folyószámla mellett. Az így félretett pénz a bankban ugyan nem termel semmilyen nyereséget, de nem is ez a célja.

Jó, ha tudja, hogy a bankszámlán tartott pénzügyi tartalék egy biztosítás, nem befektetés. Egy biztosítás viszont pénzbe kerül önnek. Ebben az esetben az elmulasztott nyereség és az infláció miatti értékcsökkenés formájában. Évente körülbelül 2-3%-ot veszít értékéből. Ezért fontos, hogy banki folyószámláján ne tartson túl sok pénzt. Pénzügyi tartalékának egy részét befektetésre is fordíthatja, így pénze nem veszít értékéből.

 

A vagyon szabadságot jelent. Könnyebb szembenéznie az élet nehézségeivel, ha erre a célra van félretéve egy bizonyos összeg. A pénzügyi tartalék emellett szilárd alapot is jelent, amin elkezdheti vagyonának gyarapítását. A megfelelő befektetésnek hosszú távúnak kell lennie. 

Amennyiben még nincs pénzügyi tartaléka, érdemes minél hamarabb elkezdeni félretenni havi jövedelmének legalább 10%-át. Így egy év alatt havi bevételének 1,2-szeresét félre tudja tenni és nem egész három év alatt létrehozhat egy majdnem négy havi bevételét kitevő pénzügyi tartalékot.


 

 

 

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...