Mi akadályozhatja meg a személyi kölcsön felvételét?

  2023. 21.

A személyi kölcsön felvételéhez nincs szükség ingatlanfedezetre, ezért nagyon népszerű. Az igényelt összeg néhány napon belül megérkezhet a számlára, ami szabadon felhasználható. A könnyű igényelhetőség ellenére néhány dolog akadályozhatja a személyi kölcsön felvételét, ami miatt nem mindenki juthat hozzá. Hogy melyek ezek, cikkünkből megtudhatja.

 

Mi akadályozhatja meg a személyi kölcsön felvételét?

Negatív adósként szerepel a hiteligénylő a KHR listán

Abban az esetben kerülhet fel valaki rossz adósként a KHR listára, ha van rendezetlen, nem megfelelően fizetett tartozása valamelyik hitelintézet felé:

 • Egy nem rendben törlesztett kölcsön.
 • Korábban valótlan adatokat adott meg hiteligényléskor.
 • Egy korábbi bankkártyával kapcsolatos visszaélés.


A hiteligénylő nem rendelkezik bankszámlával

Hiteligényléskor a bankok elvárják, hogy az igénylő legalább 3 havi bankszámla-kivonatottal rendelkezzen. Ezzel tudja ellenőrizni a pénzintézet a leendő adós költéseit, és jövedelme beérkezését. A készpénzben kapott munkabér nem kizáró oka a hitelfelvételnek, de vannak olyan hitelintézetek, melyek csak a bankszámlára érkező jövedelmet fogadják el. Készpénzben kapott munkabér esetében NAV jövedelemigazolás szükséges. A KATA-s vállalkozóknak ugyancsak a NAV jövedelemigazolást kell beszerezniük, amin az előző év kiszámlázott összegének 60%-a szerepel majd.

 

A hiteligénylőnek nincs elegendő jövedelme a hitelfelvételhez

Személyi kölcsön felvételekor nem szükséges fedezet a bank felé, az igazolt jövedelem alapján határozzák meg, hogy hitelképes-e az igénylő, és amennyiben igen, mekkora összegű kölcsönt kaphat. Minél magasabb jövedelmet tud igazolni, annál kedvezőbb konstrukciójú személyi kölcsönt kaphat. A JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) szabály szerint fedezetlen személyi kölcsön esetében, amennyiben a hitelfelvevők igazolt havi nettó jövedelme 500.000 Ft alatt van, akkor az esetlegesen már meglévő és az új hitel együttes törlesztőrészlete nem lehet több az igazolt jövedelem 50%-ánál, 500.000 Ft-ot meghaladó jövedelem esetén pedig a 60%-ánál. A jövedelmek és az adósságterhek több adóstárs esetében összevontan kezelendők. A hitelintézetek saját hatáskörben ennél óvatosabbak is lehetnek, így könnyen előfordulhat, hogy ugyanakkora jövedelemre az egyik bank több, míg a másik kevesebb hitelt ad.

Személy kölcsön igénylésekor a hiteligénylő jövedelmének el kell érnie az aktuális minimálbért, mert ennek hiányában nagy valószínűséggel nem fog személyi kölcsönt kapni, sőt, egyes bankoknál még ez sem feltétlenül elegendő.

 

A hiteligénylő próbaidőn van a munkahelyén

Egy személyi kölcsön felvételéhez legalább 3 hónapos folyamatos munkaviszonyra van szükség a jelenlegi munkahelyen. Előfordulnak olyan bankok is, amelyek 12 hónapot várnak el. Ennek oka, hogy a próbaidő alatt nem hitelképes az illető, hiszen ez idő alatt a munkavállaló és a munkáltató egyaránt azonnali hatállyal, indoklás nélkül felmondhatja a munkaviszonyt.

 

Külföldi jövedelemmel rendelkezik a hiteligénylő

Számos pénzintézetnél kizáró ok, ha az igénylő külföldről kapja jövedelmét, különösen, ha az még külföldi bankszámlára is érkezik. Vannak azonban olyan bankok, amelyek elfogadják a külföldi jövedelmet. Külföldi jövedelemmel a hiteligénylés bonyolultabb, több dokumentumra van szükség, de nem lehetetlen.

 

10 millió forintnál nagyobb összegre van szüksége

Személyi kölcsön esetében a hitelösszeg nem haladhatja meg a 10 millió forintot, a futamidő maximum 10 év lehet. A nagy összeget igénylők számára különösen fontos, hogy körültekintően válasszanak személyi kölcsönt, mert egy 8-10 millió forintos hitel esetében a teljes visszafizetésben ez több millió forint különbséget is eredményezhet.

 

A hiteligénylőnek nem megfelelő típusú a jövedelme

Keresztbe húzhatja számításait az is, ha ugyan magas a jövedelme, de nem megfelelő típusú.

Amit elfogadnak jövedelemként a bankok:

 • Rendszeres munkabér, ami utalással érkezik.
 • Rendszeres munkabér, amit készpénzben kap.
 • KATA-s jövedelem: A KATA-s vállalkozásoknak legalább egy teljes lezárt üzleti év szükséges a hiteligényléséhez. NAV jövedelemigazolás is kell a KATA-s vállalkozók hitelfelvételéhez, ami a kiszámlázott éves összeg 60%-ról szól majd. A bankok ennek 40%-áig engedik elmenni a havi törlesztőt.
 • Önmagát saját vállalkozásában foglalkoztató személy, amihez NAV jövedelemigazolás szükséges.
 • Öregségi nyugdíj.
 • Végleges rokkantsági nyugdíj.
 • Külföldi jövedelem.
 • Bányászok megállapított állandó járadéka, amihez erről szóló dokumentum szükséges.
 • Életjáradék, amihez dokumentum szükséges.
 • Megbízási díjak, amelyek csak megbízási szerződéssel fogadhatóak el, fontos, hogy az igényelt hitel futamidejének minimum a végéig tartson a megbízás időtartama.


A hiteligénylő nem rendelkezik magyar lakcímmel

Legtöbb esetben a sikeres hiteligénylés feltétele a magyarországi lakcím. A hitelintézetek többsége nem hitelez azoknak az igénylőknek, akik nem rendelkeznek hazai lakcímkártyával.


 

 

 

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...