Mi a BUBOR?

  2021. október 01.

A BUBOR a Budapest Interbank Offered Rate elnevezés mozaikszava. Az angol kifejezés magyar megfelelője a Budapest Bankközi Forint Hitelkamatláb. Azt a kamatot foglalja magában, amiért a különböző kereskedelmi bankok egymásnak adnak hitelt egy éven belüli futamidőre. Nem csak éves BUBOR van. Azért fontos, hogy tisztában legyen a BUBOR fogalmával, mert ha olyan hitelkonstrukciót választ, ahol a kamat éven belül változik, akkor az adott hitelkamatot általában a BUBOR értékéhez igazítják.

 

A BUBOR értékét az MNB határozza meg naponta. A bankok az adott munkanapon különböző futamidőre (napi, heti, havi, maximum 1 éves) forintban egymás részére rövidtávú fedezetlen hiteleket nyújtanak. Ezeket a kölcsönöket azonban díj ellenében nyújtják egymásnak és ezt a díjat kamatlábak alkalmazásával határozzák meg. Ezeket a kamatlábakat az MNB minden nap összegyűjti a pénzintézetektől a legmagasabb és a legalacsonyabb értéket nem veszi figyelembe és az így fennmaradt kamatlábakat átlagolja. Ez az átlag adja a BUBOR adott napi értékét.

A jegyzése O/N (overnihgt) vagy napi, 1 hetes, 2 hetes, 1 havi, 2havi, 3 havi, 6 havi, 9 havi és egy éves. Az aktuális BUBOR értéket az MNB (Magyar Nemzeti Bank) minden nap 11 órakor publikálja a honlapján.

 


hirdetés

A BUBOR a változó kamatozású betétek és hitelek árazásánál, valamint a tőzsdei és a tőzsdén kívüli származtatott kamatügyletek elszámolásánál jelent hivatkozási vagyis referenciaszintet. A változó kamatozású forint hiteleket általában úgy jegyzik, hogy azt adják meg az ügyfélnek, hogy a bank a hazai forintárhoz képest hány bázisponttal (a kamatláb ezrelékével) növeli vagy csökkenti a kamatot. A BUBOR + 30 bázispont tehát a BUBOR mint referenciakamat 0,3 százalékponttal növelve, függetlenül a BUBOR aktuális értékétől.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...