Lakáshitel átfutási ideje

  2017. augusztus 30.

 

Megtalálta álmai otthonát és már lefoglalózná az ingatlant, de nincs tisztában az ügyintézés és a lakáshitel átfutási idejével? Cikkünkben összeszegyűjtöttük a lakáshitel felvételének időigényét, de érdemes tudni, hogy ez bankonként eltérő lehet, hiszen közbejöhetnek az ügyintézést lassító tényezők is. 

 

Lakáshitel átfutási ideje 

Először is össze kell gyűjteni a szükséges dokumentumokat. A dokumentumok összegyűjtése átlagosan 1 hetet vesz igénybe. Ezek közül a legfontosabbak:

  • munkáltatói jövedelemigazolás
  • bankszámla kivonatok
  • esetenként NAV kimutatások
  • a vásárolni kívánt ingatlan helyrajzi száma

 

Amint minden dokumentum a rendelkezésére áll, be kell vinni őket a  kiválasztott bankba a személyes okmányokkal együtt. A banki ügyintéző kiküld egy értékbecslőt pár napon belül a vásárolni kívánt ingatlanhoz. Itt fontos tényező lehet az értékbecslő és az ingatlan tulajdonosa közti egyeztetés, hogy mikor hozható össze az értékbecslés időpontja. 

 

Általában 1 hetet vesz igénybe az értékbecslés, mely létrejötte után a banknak 1-2 hétre van szüksége ahhoz, hogy elbírálja a hitelkérelmet. Amennyiben minden feltételnek megfelel, a bank jóváhagyja a kérelmet és elkészíti a szerződést, amely aláírásához 1 hetet mindenképpen ad, hogy a hiteligénylő részletesen átolvassa, és felelős döntést hozzon.

 

A szerződés aláírását követően a hitel átfutási ideje általában 2-3 nap, amennyiben a szükséges önerő kifizetésre kerül az eladó számára. 

 

Összességében, minden körülményt beleértve elmondható, hogy átlagosan körülbelül 5-6 hetet vesz igénybe egy lakáshitel felvétele. Ha komplikációk adódnak (hiányos dokumentumok, az értékbecslővel nem sikerül időpontot egyztetni, stb.), ez az idő kitolódhat. 

 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...