Lakáshitel? Néhány jó tanács a bankválasztáshoz!

  2017. június 23.

Napjainkra az ingatlanárak az egekbe szöktek, de a lakásvásárlók kedvét ez sem szegi. Valószínű ez az alacsony lakáshitel kamatoknak köszönhető. Sokaknak van szüksége ugyanis hitelre az ingatlanvásárláshoz. Kevesebben vannak azok, akik készpénzből meg tudnak vásárolni egy ingatlant. Nagyon sok múlhat azon, hogy milyen bankot választ a lakáshitel felvételéhez. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk néhány olyan dolgot ezzel kapcsolatban, amire érdemes odafigyelnie, mert akár százezreket is megtakaríthat vele.

 

Ne féljen bankot váltani

Sokan nem is néznek körül a hitelintézetek között, hanem csak a saját bankjukban gondolkodnak, vagyis ahol számlájukat vezetik. Az embereknek csak kis százaléka néz körül a piacon, pedig érdemes lenne, mert ha egy másik banknál jobb ajánlatot talál, azzal pénzt spórolhat meg.

 

Vonzó lakáshitel konstrukciók

Hogy mennyire jó lakáshitel konstrukcióhoz juthat, azt három tényező határozza meg:

  • ingatlan értéke
  • hitelösszeg nagysága
  • jövedelem

A hitelintézetek, a hitel nagyságát úgy határozzák meg, hogy az nem haladhatja meg az ingatlan értékének 80%-át. Ez azt jelenti, hogy egy ingatlan megvásárlásához, minimum 20% önerő szükséges. De vannak bankok, ahol még többre. Illetve amit itt még fontos megemlíteni, hogy a jegybank rendelete szerint a törlesztőrészlet nagysága nem lehet 400 ezer forint jövedelem alatt 50%-nál, afelett pedig 60%-nál nagyobb.

Az ügyfélminősítés minden hitelintézetnél más szabályozás szerint történik, viszont az mindegyikről elmondható, hogy minél erősebb a pénzügyi háttere, annál biztosabb lehet benne, hogy pozitív hitelminősítésben részesül, és jobb hitelajánlatot fog kapni.

 

Hogyan kaphat 1-1,5%-os kamatkedvezményt?

  • Egy bizonyos összeget, havonta a választott hitelintézethez kell utalnia.
  • Aktív bankkapcsolat a hitelnyújtóval (bankkártya tranzakciók, csoportos beszedési megbízások, stb.).
  • Egyéb banki termékek megvásárlása (lakásbiztosítás, életbiztosítás, hitelfedezeti biztosítás, stb.).
  • Automatikusan megkaphatja a kedvezményt, ha az ingatlan értékéhez képest alacsony hitelre van szüksége.

A fent említett kamatkedvezmény csak abban az esetben jár, ha a feltételeknek folyamatosan meg tud felelni. Érdemes erre odafigyelni, mert egy nagyobb összegnél ez sok pénzt jelenthet.

 

 


hirdetés

 

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...