Lakáshitel határozott idejű munkaszerződéssel

  2020. január 09.

A magas ingatlanárak miatt, általában szüksége van az embereknek lakáshitelre otthonuk megvásárlásához. Az ingatlanfedezet mellett, munkaszerződésre, és még jó néhány dokumentumra is szükség van a lakáshitel felvételéhez. A bankok elsősorban a határozatlan idejű munkaszerződést kedvelik, de a határozott idejű munkaszerződés sem kizáró ok. De vajon milyen feltételekkel kaphat lakáshitelt határozott idejű munkaszerződéssel?

 

Lakáshitel felvételekor nagyon fontos a megfelelő jövedelem igazolása a hitelt nyújtó intézmény felé. A jövedelem határozza meg, hogy valaki egyáltalán hitelképes-e, és ha igen, mekkora hiteltörlesztőt vállalhat be. Minél magasabb jövedelmet tud igazolni, annál kedvezőbb konstrukcióhoz juthat. 

A JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) szabály pontosan behatárolja a hiteligénylő lehetőségeit. Ez rögzíti, hogy adott összegű jövedelemmel, meghatározott kamatperiódus mellett a jövedelem mekkora százaléka lehet maximálisan a törlesztők összege. Lakáshitel esetében a törlesztőrészlet nem lehet magasabb a havi nettó bér 25%-ánál, 500 ezer forintos jövedelem alatt, afölötti jövedelem esetén pedig 30% a korlát. A fix törlesztőrészletet öt és tíz év közötti ideig biztosító lakáshiteleknél pedig 35, illetve 40% a limit. Az 50 és 60%-os limit csak a minimum tíz évig vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelekre vonatkozik.

Hogy mekkora összegű hitelt vehet fel valaki, és, hogy mekkora lehet a havi törlesztőrészlet a már meglévő hitelek, illetve a hitelkeretek is befolyásolják. A hitelkeretet akkor is 5%-kal veszi figyelembe a bank, ha abból egyetlen forintot sem használt fel. Amennyiben a jövedelem nem bírja el a felvenni kívánt hitelösszeget, érdemes megvizsgálni, hogy a fel nem használt hitelkeret megszüntetésével, esetleg a folyószámlahitel visszafizetésével a hitelképesség visszaállítható-e.

 

A lakáshitel felvételét megakadályozhatja egy határozott idejű munkaszerződés, amit a bankok különbözőképpen kezelnek.

Egyes hitelintézeteknél ebben az esetben minimális elvárás a legalább 1 éve fennálló, ugyanazon munkáltatónál meglévő határozott idejű munkaviszony. Más bankoknál elég lehet 3 hónapnyi munkaviszony, vagy az 1 év akár két munkahelyről is származhat, ha ezek között nem volt 15 napnál hosszabb szünet. A jövedelem nagysága is döntő lehet ebben a kérdésben, ugyanis akad olyan pénzintézet, ahol eltekintenek a legalább 1 éve fennálló szerződéstől, amennyiben a nettó jövedelem meghaladja a 300 ezer forintot.

Az is számít, hogy mennyi idő van még hátra a munkaszerződésből. Minimális elvárás, hogy legalább 3 hónap legyen még a lejáratig. Ebben az esetben szükséges a munkáltatótól egy szándéknyilatkozat, miszerint meghosszabbítja majd a szerződést. A legjobb persze az, ha a munkaszerződés a kölcsön futamidejét követően jár csak le. A lakáshitelt azonban általában hosszabb időre, jellemzően 10-20 évre veszik fel az emberek, ilyen ritkán fordul elő.

Bonyolultabb a helyzet, ha határozott idejű munkaszerződéssel és külföldi jövedelemmel szeretne lakáshitelt igényelni. Általában egy ilyen együttállással azonnal elutasítják a hitelkérelmet. Amelyik bank viszont hitelez ilyen helyzetben, ott általában nagyon szigorúak a feltételek.

 

A lakáshitelek összehasonlítására kiváló megoldás a Hitelmax lakáshitel kalkulátora, ha nincs ideje végigjárnia a bankokat. Amellett, hogy egy reális összképet kap a lakáshitel ajánlatokról, rengeteg időt is spórolhat, mert ezáltal, csak a választott bankhoz kell bemennie. A kalkulátor használata nagyon gyors, egyszerű, és semmilyen kötelezettséggel nem jár. Be kell írnia a kért adatokat, majd ez alapján a kalkulátor kilistázza azokat a hitelintézeteket, amelyeknél Önnek esélye lehet a hitelfelvételre. Ezt követően Önnek csak ki kell választania a legszimpatikusabbat.

 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...