Készfizető kezes

  2019. január 02.

Egy hitel felvételénél meg kell felelni a hitelintézet követelményeinek. Megeshet, hogy egy bank nem találja Önt hitelképesnek az ügyfélminősítés során, mert nem felelt meg a hitelfelvevővel szemben állított feltételeknek. Ebben az esetben van szükség egy másik személy bevonására az ügyletbe. A kezes megkönnyíti a hitelfelvevők részére a hitelhez jutást, viszont a kezesnek is vannak kötelezettségei a hitelfelvételben. Kezességvállalásra általában a hitelfelvevők kérnek meg valakit. A kezes lehet családtag, vagy kívülálló harmadik személy. A kölcsön visszafizetéséért a kezesek teljes vagyonukkal felelnek. Létezik egyszerű (sortartó) kezes, illetve készfizető kezes. A kölcsönügyletbe a kockázat csökkentése érdekében kerülhet sor készfizető kezes bevonására. Készfizető kezes az lehet, aki betöltötte a 18. életévét és devizabelföldi természetes magánszemély. A hitelügyletbe készfizető kezesként bevont személynek vállalnia kell, hogy amennyiben a futamidő lejáratáig az adós nem fizeti a felvett kölcsönt, akkor helyette teljesíti a hiteltörlesztést.

 

Készfizető kezes - Szerződés

A készfizető kezesnek úgy, mint az adósnak alá kell írnia a banki kölcsönszerződést. Egy kölcsönügyletbe egyszerre egy készfizető kezes vonható be. A kezesnek meg kell felelnie az adott pénzintézet által előírt követelményeknek, illetve jövedelmét is igazolnia kell. Fontos, hogy a készfizető kezes jövedelmének önállóan meg kell felelnie a jövedelemvizsgálat során. Arra nincs mód, hogy a készfizető kezes jövedelme össze legyen vonva az adós és adóstársa háztartásának bevételével.


hirdetés

 

Készfizető kezes – Felelőssége a hitelügyletben

A kezesség a hitelező és a kezes közötti kezességi szerződés alapján jön létre. Ha az adós nem fizeti a felvett hitele törlesztését, legyen annak bármi is az oka, a készfizető kezesnek kell fizetnie a hiteltörlesztést. Vagyis biztosítékot nyújt a hitelező számára arra az esetre, ha az adós nem képes teljesíteni. A hitelszerződések esetén a bankok kizárólag készfizető kezességet fogadnak el. A készfizető kezes hitelügyletbeli kötelezettsége megegyezik az adós kötelezettségével. A készfizető kezes csak azért az adósságért felel, amelyet a szerződés aláírásával vállalt.

 

Készfizető kezes – Mikor van rá szükség?

A hitelintézetek automatikusan nem írják elő készfizető kezes bevonását a hitelügyletbe, ez csak akkor szükséges, ha az adós és adóstárs nem rendelkezik az adott ügylet kapcsán elvárt összegű jövedelemmel.

 

Készfizető kezes – Egyéb személyek bevonása a hitelügyletbe

A kölcsönügyletbe bevonásra kerülő személy lehet még fizetőképességet javító adóstárs, technikai jelleggel bevonásra kerülő adóstárs (haszonélvező vagy özvegyi jog esetén), valamint zálogkötelezett (ingatlantulajdonos esetén). Ezek egyikének sem kell jövedelmét igazolnia.

 

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...