Készfizető kezes

  2019. január 02.

Egy hitel felvételénél meg kell felelni a hitelintézet követelményeinek. Megeshet, hogy egy bank nem találja Önt hitelképesnek az ügyfélminősítés során, mert nem felelt meg a hitelfelvevővel szemben állított feltételeknek. Ebben az esetben van szükség egy másik személy bevonására az ügyletbe. A kezes megkönnyíti a hitelfelvevők részére a hitelhez jutást, viszont a kezesnek is vannak kötelezettségei a hitelfelvételben. Kezességvállalásra általában a hitelfelvevők kérnek meg valakit. A kezes lehet családtag, vagy kívülálló harmadik személy. A kölcsön visszafizetéséért a kezesek teljes vagyonukkal felelnek. Létezik egyszerű (sortartó) kezes, illetve készfizető kezes. A kölcsönügyletbe a kockázat csökkentése érdekében kerülhet sor készfizető kezes bevonására. Készfizető kezes az lehet, aki betöltötte a 18. életévét és devizabelföldi természetes magánszemély. A hitelügyletbe készfizető kezesként bevont személynek vállalnia kell, hogy amennyiben a futamidő lejáratáig az adós nem fizeti a felvett kölcsönt, akkor helyette teljesíti a hiteltörlesztést.

 

Készfizető kezes - Szerződés

A készfizető kezesnek úgy, mint az adósnak alá kell írnia a banki kölcsönszerződést. Egy kölcsönügyletbe egyszerre egy készfizető kezes vonható be. A kezesnek meg kell felelnie az adott pénzintézet által előírt követelményeknek, illetve jövedelmét is igazolnia kell. Fontos, hogy a készfizető kezes jövedelmének önállóan meg kell felelnie a jövedelemvizsgálat során. Arra nincs mód, hogy a készfizető kezes jövedelme össze legyen vonva az adós és adóstársa háztartásának bevételével.

 

Készfizető kezes – Felelőssége a hitelügyletben

A kezesség a hitelező és a kezes közötti kezességi szerződés alapján jön létre. Ha az adós nem fizeti a felvett hitele törlesztését, legyen annak bármi is az oka, a készfizető kezesnek kell fizetnie a hiteltörlesztést. Vagyis biztosítékot nyújt a hitelező számára arra az esetre, ha az adós nem képes teljesíteni. A hitelszerződések esetén a bankok kizárólag készfizető kezességet fogadnak el. A készfizető kezes hitelügyletbeli kötelezettsége megegyezik az adós kötelezettségével. A készfizető kezes csak azért az adósságért felel, amelyet a szerződés aláírásával vállalt.

 

Készfizető kezes – Mikor van rá szükség?

A hitelintézetek automatikusan nem írják elő készfizető kezes bevonását a hitelügyletbe, ez csak akkor szükséges, ha az adós és adóstárs nem rendelkezik az adott ügylet kapcsán elvárt összegű jövedelemmel.

 

Készfizető kezes – Egyéb személyek bevonása a hitelügyletbe

A kölcsönügyletbe bevonásra kerülő személy lehet még fizetőképességet javító adóstárs, technikai jelleggel bevonásra kerülő adóstárs (haszonélvező vagy özvegyi jog esetén), valamint zálogkötelezett (ingatlantulajdonos esetén). Ezek egyikének sem kell jövedelmét igazolnia.


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...