Kaphat-e most készpénzes jövedelemmel lakáshitel?

  2020. május 08.

A jelenleg kialakult vírushelyzetben nehezebbek a mindennapok, de azért az élet nem áll meg. Sokan vásárolnak most is ingatlant. Őket különösen foglakoztatja a kérdés, hogy kaphatnak-e most készpénzes jövedelemmel lakáshitel. Magyarországon még mindig 800-900 ezer ember kapja készpénzben a fizetését, ami egy lakáshitel igénylésekor nehézséget jelenthet. A koronavírus miatt sajnos több olyan hitelintézet sem fogadja el most ezt a típusú jövedelmet, amely korábban elfogadta.

 

Önmagában a készpénzes jövedelem nem jelenti azt, hogy a munkavállaló nem kaphat lakáshitelt, ám van a dolognak némi sajátossága. Például, hogy a munkabér ebben az esetben nem bankszámlára érkezik, ezért NAV jövedelemigazolást kell beszerezni. Ebből látja a hitelintézet, hogy az igénylő miből fogja fizetni a havi törlesztőt. Ezen kívül szükséges egy munkáltatói igazolás is, amiből kiderül, hogy van legalább 3 hónap munkaviszonya az igénylőnek, illetve letelt a 3-6 hónap próbaidő.

A koronavírus hatására a bankok óvatosabbak lettek, és a korábbiaknál kevesebb kockázatot vállalnak. Ennek következményeképpen néhányuk jelenleg nem fogadja el a készpénzes jövedelmet, ami problémát jelenthet, abban az esetben, ha csak egy kereső van a családban, illetve akkor, ha a másik adós jövedelme önmagában nem elég a kért kölcsön összegéhez.

 

Hogy mennyi hitelt kaphat az igénylő a választott banktól, az az igazolt jövedelem nagyságától függ. Amennyiben több adós is van, jövedelmük összeadódik. Hogy mekkora lehet a havi maximális törlesztő a jövedelemhez képest, a JTM szabály korlátozza. Lakáshitel esetében a törlesztőrészlet nem lehet magasabb a havi nettó bér 25%-ánál, 500 ezer forintos jövedelem alatt, afölötti jövedelem esetén pedig 30% a korlát. A fix törlesztőrészletet öt és tíz év közötti ideig biztosító lakáshiteleknél pedig 35, illetve 40% a limit. Az 50 és 60%-os limit csak a minimum tíz évig vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelekre vonatkozik. Jelen helyzetben azonban a bankok nem mennek el a falig, így ha lakáshitelt szeretne, körülbelül 35-40%-os aránnyal érdemes kalkulálni, vagyis több jövedelem kell ugyanakkora lakáskölcsön felvételéhez. Ezért jöhet most rosszul, ha valakinek a jövedelmét nem fogadja el a hitelintézet.

 

A készpénzes jövedelem esetén a bank nem az aktuális, hanem a legutolsó lezárt évben elért jövedelmet nézi a hitelbírálat során. Hiába keres tehát valaki 2020-ban jól, ha az előző évben kevés jövedelme volt. Szerencsére ez fordítva is igaz. Tehát, ha az igénylő bérét a koronavírus veszélyhelyzet miatt csökkentették le, akkor ez nem fogja befolyásolni a hitelképességét.

Ha sikerült megtalálni azokat a hitelt nyújtó intézményeket, amelyek elfogadnak készpénzes jövedelmet, akkor szüksége lesz:

  • Egy munkáltatói igazolásra, amit értelem szerűen a munkáltatótól kell beszerezni.
  • NAV jövedelemigazolásra, amit az adóhatóság állít ki.
  • 2-3 havi bankszámlakivonatra, hiába nem látszik azon a bérátutalás.


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...