Jövőre szigorúbb szabályok a lakáshitelpiacon!

  2018. június 27.

Az alacsony lakáshitel kamatoknak köszönhetően, többen vásárolnak ingatlant, bátrabban vesznek fel lakáshitelt. Napjainkban az ingatlan még mindig jó befektetés, ezért sokan vesznek ezzel a céllal is ingatlant. Egy lakáshitellel akár 20-25 évre is elkötelezi magát, így nagyon fontos, hogy körültekintően válasszon. A legkedvezőbb lakáshitel konstrukció kiválasztásához használhatja a Hitelmax hitelkalkulátorát. Ezzel rengeteg időt spórolhat, mert nem kell végigjárnia személyesen a bankfiókokat.

A kérdés az, hogy jövőre is ilyen népszerűek maradnak-e a lakáshitelek, ugyanis szigorúbb szabályok jönnek októbertől. Az új szabályozás a fix törlesztőrészletű konstrukciókat támogatja, mert azok biztonságosabbak. A szigorúbb szabályoknak köszönhetően, elképzelhető, hogy többen előrehozzák a lakásvásárlást. Az elmúlt időszakban felvett lakáshitelek 70%-a legalább egy évre, vagy hosszabb időszakra biztosít fix kamatot.

 

Az új szabály szerint:

  • Az 5 évnél rövidebb időre vállalt fix törlesztőrészletek esetében, a törlesztőrészlet nem lehet magasabb a havi nettó fizetés 25%-ánál, magasabb jövedelem esetén pedig 30% lesz a korlát.
  • Az 5-10 év közötti időre vállalt fix törlesztőrészletek esetében a jövedelem 35%-áig terhelhető, magasabb jövedelem esetén pedig 40% lesz a korlát.
  • Az eddigi korlát, vagyis az 50%, illetve 60%, csak a minimum 10 évig vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelekre vonatkozik.

 

A jegybank a leghosszabb ideig kiszámítható, biztonságos lakáshiteleket szeretné ezzel a szigorítással előtérbe helyezni. Az emberek többsége, az elmúlt időszakban is a több, mint egy évig fix törlesztőrészletű lakáshiteleket választotta, de ezek között sok volt az olyan, amelyek 10 évnél rövidebb ideig nyújtottak fix törlesztést. A futamidő végéig fix törlesztést garantáló lakáshitelek biztonságosabbak, védelmet nyújtanak arra az esetre, ha a kamatok emelkednének. Ha esetleg bekövetkezne egy kamatemelkedés, a hitel törlesztőrészlete akkor sem változik.

 

A hitelintézetek között a lakáshitelek terén a fix törlesztést 10 évnél hosszabb időre garantáló konstrukcióknál lesz a legnagyobb verseny. Eddig is fontos volt, hogy jól nézzen körül a bankok hitelajánlatai között, és körültekintően válassza ki a legkedvezőbb megoldást, de ez a szabály bevezetése után még nagyobb figyelmet igényel, mert sok pénzt megspórolhat a legjobb megoldás kiválasztásával.

 

Az új JTM szabályozás bevezetéséről az MNB egyeztetett a piaci szereplőkkel, az erről szóló jegybanki rendelet tervezetét az Európai Központi Bank jelenleg véleményezi. A módosítások ennek lezárását, a rendelet véglegesítését és kihirdetését követően léphetnek hatályba.

Az új szabályozás alkalmazkodik a jövedelem növekedéséhez is a magasabb arányú törlesztőrészletek vállalását a rendelet 500 ezer forint havi jövedelem esetén teszi lehetővé a jelenlegi 400 ezer forint helyett.

 

Az októbertől életbe lépő változás az ingatlanpiacot is érinteni fogja. Egyrészt azért, mert sokan választják majd a legalább 10 évig fix törlesztésű hiteleket, hogy drágább lakást vásárolhassanak maguknak. Másrészt azért, mert lesznek, akik előrehozzák a lakásvásárlást, hogy még a szabályok érvénybe lépése előtt meg tudják venni az ingatlant, így az adásvételek száma is megnövekedhet.

 

Mindenesetre lakásvásárlás előtt érdemes költségvetést készíteni, pontosan kiszámolni, hogy mennyi a havi kiadása, mennyi pénzt szánhat a hitel törlesztésére. Nem érdemes a maximális terhelhetőségig kihasználni a jövedelmet. Gondolni kell arra, is hogy, ha esetleg valami történik, és nem tudja fizetni a törlesztőrészleteket. A megfelelő adósságfékszabályok megakadályozzák az ügyfelek eladósodását, a kamatváltozás miatti kockázatok is csökkennek, így a családok költségvetése is kiszámíthatóbb, stabilabb.

 

 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...