Hogyan működik a gyakorlatban a gyermekek után járó tartozáselengedés?

  2024. 12.

A gyermekek után járó tartozáselengedés, ami a meglévő lakáscélú jelzáloghitelek tőketartozását csökkentheti, komoly pénzügyi előnyt jelent a családoknak. A tartozáselengedés kizárólag a lakáscélú jelzáloghitel folyósítását követően született gyermekek után igényelhető, viszont összegének kiszámításakor a már korábban meglévő gyerekeket is számításba veszik.

 

Ha a hitel folyósítását követően gyermek születik, és van már egy idősebb testvére, akkor ezt követően 180 napja van a családnak arra, hogy megigényelje az 1 millió forint összegű tartozáselengedést. A harmadik baba érkezésekor további 4 millió forinttal csökkenthető a tartozás, ezt követően pedig minden egyes gyermek 1-1 millió forint elengedést jelent. Ha a kölcsön felvételekor már volt 2 gyermek a családban, majd a folyósítást követően születik a harmadik, akkor szintén 4 millió forinttal lesz gazdagabb a család. Ha pedig ikrek születnek, akkor az azonnal 1 millió forinttal tehermentesíti a családot, míg a hármasikrek születése 1+4 millió forint adósságlefaragást jelent.


Az élettársak és házastársak esetében a velük egy háztartásban élő gyerekek száma alapján határozzák meg a támogatási összeget, vagyis a közös és a nem közös, sőt, az örökbefogadott gyerekek is számítanak. Az ingatlannal kapcsolatban annyi az elvárás, hogy a két igénylő együttesen legalább 50%-os tulajdonrésszel rendelkezzen a jelzáloghitel fedezetéül szolgáló lakásban.

A gyermekek után járó tartozáselengedés kizárólag lakáscélú jelzáloghitelekre (lakáshitelekre) vonatkozik. A támogatott lakáscélú jelzáloghiteleknél (CSOK hitel, CSOK Plusz) szintén működik a dolog, bár az alacsonyabb kamat miatt itt kisebb lesz az elérhető pénzügyi előny. Ha a családnak több kölcsöne is van, célszerű először a piaci konstrukciókat kifizetni, és csak a fennmaradó részből elő-vagy végtörleszteni a támogatott hiteleket.

 

Fontos tudni, hogy házastársak és élettársak kizárólag együttesen igényelhetik a hitelelengedést, még akkor is, ha csak az egyikük szereplője a hitelszerződésnek. Illetve rajtuk kívül más nem szerepelhet a hitelszerződésben.

Az, hogy pontosan mekkora pénzügyi előnyt jelent a tartozáselengedés, az a hitel kamatától és a hátralévő futamidőtől függ. Általánosságban elmondható, hogy minél magasabb a kamat, illetve minél inkább a futamidő első szakaszában történik a tartozáselengedés, annál nagyobb lesz a pénzügyi előny.

 


 

 

 

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...