Változtak a gyermekek után járó jelzáloghitel-elengedés feltételei

  2023. 21.

Szeptember 1-től változtak a gyerekek után járó jelzáloghitel-tartozás csökkentés feltételei. A jelzáloghitel-tartozás csökkentésének legfontosabb feltételeihez nem nyúlt hozzá a kormány, vagyis továbbra is a második gyerek születését követően 1 millió forinttal csökkenthető a fennálló lakáshitel tartozás összege, míg a harmadik gyereknél 4 millió forinttal faragható le a tőketartozás. Minden további gyerek érkezésekor pedig 1-1 millió forint a támogatás összege.

 

A támogatás feltétele az, hogy a gyermek megszületését, az örökbefogadást vagy a magzat 12 hetes korát megelőzően a családnak legyen folyósított lakáscélú jelzáloghitele. Ez azzal egészül ki 2023. szeptember 1-től, hogy abban az esetben is igénybe vehető a támogatás, ha a meglévő vagy örökbefogadott, vagy a 12 hetes kort meghaladó magzat esetleg az igénylést megelőzően elhalálozik. Erre a halálesetet követő 180 napon belül van lehetőség, feltéve, hogy az igénylő a jogosultsági feltételeknek megfelel.

 

Változtak a gyermekek után járó jelzáloghitel-elengedés feltételei

Könnyítést kaptak az építkezők

Az építkezőket érintő változás, hogy amennyiben a kérelem benyújtásának időpontjában az igénylő már folyósított lakáscélú jelzáloghitel-tőketartozása és annak járulékai összege alacsonyabb, mint a megkötött jelzáloghitel szerződésben meghatározott teljes kölcsönösszeg, akkor a szerződés szerinti teljes kölcsönösszegre vonatkozóan használhatja ki a lehetőséget.

Ez az építési célú hiteleknél jelenthet könnyítést, hiszen ezeknél a pénzintézetek szakaszosan, a meghatározott készültségi fok elérésekor folyósítják az adott összeget, így a hitelszerződésben szereplő teljes összeg rendszerint a lakhatási engedély kiadását követően kerül csak kifizetésre.

 

Módosítás történt a büntetésben

Ha a kormányhivatal a támogatás jogosulatlan igénybevételre utaló adat birtokába jut, a támogatott személyt írásban felszólítja a támogatás összeg visszafizetésére, mégpedig a Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelten.

Ebben annyi változott szeptember 1-től, hogy amennyiben a támogatás visszafizetésére kötelezett személy igazolja, hogy tartozásának azonnali vagy egy összegben való megfizetése családi, jövedelmi, vagyoni és szociális körülményeire való tekintettel számára aránytalanul súlyos anyagi megterhelést jelentene, akkor a kormányhivatal méltányosságból legfeljebb 12 hónapos fizetési halasztást, vagy 36 hónapos időtartamra részletfizetést engedélyezhet. Arra azonban ügyelni kell, hogy amennyibe valaki nem teljesíti teljes egészében a méltányosságból megadott kedvező feltételeket, akkor a tartozást egy összegben kell visszafizetnie.

 

Több idő lesz a gyermek bejelentésére, viszont abból nem szabad kifutni

Az új szabály szerint vér szerinti magzatot a várandósság betöltött 12. hetét követően, a gyermek vagy ikergyermekek születését, örökbefogadott gyermek esetén az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válását követő 180 napon belül nyújtható be. Ugyanakkor ebből a határidőből már nem szabad kifutni.


 

 

 

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...