Hitelfedezetként milyen típusú ingatlanokat fogadnak el a bakok?

  2023. április 06.

A lakáshitel a jelzáloghitelekhez tartozik ezért a felvételéhez ingatlanfedezet szükséges. Jelzáloghitel felvételekor a fedezetként felajánlott ingatlannak is meg kell felelnie a bank követelményeinek. Ezek a feltételek nagyon szigorúak, ami érthető, hiszen a pénzintézetnek be kell biztosítania magát arra az esetre, ha az adós nem fizeti a felvett kölcsönt. A fedezetként felajánlott ingatlan lesz ez a biztosíték. A bankok különbözőképpen hitelezik meg az eltérő besorolású ingatlanokat. Ha az adós nem tudja fizetni a jelzáloghitelt, akár el is veszítheti a fedezeti ingatlant. Hitelfedezetként milyen típusú ingatlanokat fogadnak el a bakok?

 

 

Hitelfedezet csak Magyarország területén elhelyezkedő, magánszemély tulajdonában levő per-, teher- és igénymentes, önállóan forgalomképes ingatlan lehet, melynek műszaki állapota végleges és tulajdonviszonyai rendezettek. A jelzáloghitelhez fedezetként felajánlott ingatlannak lakhatásra alkalmasnak kell lennie (van benne működő fürdő és WC, konyha és abban vízvételi lehetőség, ablak a szobán, állandó fűtés).

A bankok a fent említett kritériumoknak megfelelő ingatlanokat sem egyformán veszik figyelembe az ingatlanfedezet megállapításakor, vagyis a becsült forgalmi érték más-más százalékáig adnak kölcsönt. Az értékbecsléskor számít az ingatlan elhelyezkedése (megye, település nagysága, városrész), az ingatlan állapota, minősége, kora és közvetlen környezete (utca, lépcsőház) is. A hitelt nyújtó intézmények szempontjából az ingatlan tulajdoni lapján szereplő besorolás a mérvadó.


Hitelfedezetként milyen típusú ingatlanokat fogadnak el a bakok?

  • Tervezőasztalon levő ingatlan: Amennyiben a vevő és a beruházó szakaszos fizetésben állapodik meg, általában a projektet magát is finanszírozó bank vállalja csak be a hitelezést. Ha a vevő és a beruházó úgy állapodnak meg, hogy az önerő feletti összeget utólag, az épület elkészültét követően kell rendezni, akkor már több bank is hajlandó hitelezni.
  • Lakóház besorolású ingatlan: A legkönnyebben hitelezhető.
  • Nem lakóház besorolású nyaraló: Ezek akkor hitelezhetők, ha legalább komfortosak (van bennük állandó fűtés, hideg-meleg víz és fürdőszoba).
  • Ártérre épülő ingatlan: Általában nyaralóknál fordul elő, ezeknél az épületeknél a komfortosságon kívül az is feltétel, hogy a tulajdonos kössön árvízkár ellen biztosítást.
  • A mezőgazdasági területen kivett gazdasági épület, vagy külterületen lakóház és udvar: Amennyiben egy adott ház belterülethez közel, vagy szinte már a településbe integrálódva jelenik meg, a finanszírozhatóság alacsonyabb lehet.
  • Tanya: A forgalmi értékhez képest alacsonyabb mértékű lehet a megítélt hitelösszeg.
  • Vályogház: A kisebb településekre jellemző a vegyes falazatú (tégla+vályog) ház. Lehet találni olyan bankot, ahol nincs szerkezeti megkötés, így hitelezhetőek az ilyen fajta ingatlanok is.
  • Üzlethelyiség: Az ilyen típusú ingatlanokat nem minden pénzintézet fogadja el hitelfedezetként. A vegyes funkciójú ingatlanok esetében, vagyis az ingatlannak lakó és üzleti funkciója is van, akkor hiteleznek a bankok, ha az épület lakórésze nagyobb, mint az üzlet.
  • Garázs: Önállóan nem fogadható el fedezetként. Ha azonban lakóingatlan mellé kerül sor a bevonására, akkor vehető fel rá kölcsön. Ami még fontos, hogy a garázsnak önálló helyrajzi számon kell lennie.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...