Hogyan lehet spórolni egy régen felvett lakáshitelen?

  2018. február 12.

Manapság kevesen tudnak egy lakást készpénzből megvásárolni. A legtöbb embernek hitelre is szüksége van ahhoz, hogy, ha nem is álmai otthonát, de egy ingatlant megvásároljon. Nagyon elszálltak az ingatlanárak, főleg Budapesten, illetve a felkapottabb, népszerűbb településeken. Kevesen vannak, akik olyan ingatlant tudnak megvásárolni, amilyet valójában szeretnének. Egyszerűen képtelenség annyi önerőt előteremteni, illetve sokan nem is kapnak annyi hitelt, amennyire szükségük lenne a vágyott ingatlan megvásárlásához. Így kompromisszumos megoldásként, vagy egy kisebb ingatlant választanak ott, ahol élni szeretnének, vagy egy nagyobbat, egy olyan helyen, ahol olcsóbban hozzájuthatnak az ingatlanhoz.

 

A magas ingatlanárak ellenére mégis sokan vásárolnak lakást, ami valószínűleg az alacsony lakáshitel kamatoknak köszönhető, melyek sose voltak még ilyen alacsonyak, mint napjainkban. Akár 2,5% körüli lakáshitel kamatokkal is lehet találkozni a piacon, ami jóval alacsonyabb, mint a régebben felvett lakáshiteleké, melyek akkor 8-9% körül mozogtak. Mivel lakáshitelről beszélünk, nagyobb összegről van szó, ilyen kamatkülönbségek mellett, ez akár több millió forintos többletfizetést is jelenthet a bankok felé, ha nem vizsgálja felül hitelét.

 

Fontos, hogy akár évente vizsgálja felül lakáshitelét, hogy ne dobja ki feleslegesen pénzét az ablakon, mert a kamatcsökkenések pénzt spórolhatnak Önnek, ha résen van. Érdemes elgondolkodni a hitelkiváltás lehetőségén, mert ezzel egy kedvezőbb hitelkonstrukcióhoz juthat, és olcsóbb lehet hitele. A felmérések azt mutatják, hogy az emberek többsége nem igazán él a hitelkiváltás lehetőségével, mert nem akarnak az utánajárással időzni, így inkább maradnak a régebbi, drágább hiteleiknél.

 

Amit a hitelkiváltásról tudni kell, hogy egy lakáscélú hitelt, lakáscélú hitellel a legkedvezőbb kiváltani. Ha egyéb hiteleit is ki szeretné váltani a kedvező kamatok miatt, azokat tanácsos külön kezelni a lakáshiteltől. A lakáscélú hitelek kiváltására nyújtott kölcsönök kamata sokkal alacsonyabb, mint a más jellegű hiteleké, így THM-je (Teljes Hiteldíj Mutató) is kedvezőbb. Egy lakáscélú hitel, illetve egy szabad felhasználású, vagy egyéb hitel kamatai között 1,5-2%-os különbség is lehet. Nagyobb összegű hiteleknél, ez akár több millió forintos pénzbeli különbség is lehet. Ha úgy gondolja, hogy ehhez szakértői segítséget is be akar vonni, kalkuláljon oldalunkon, ahol munkatársaink segítenek Önnek, vagy akár személyesen is befáradhat a bankfiókokba, ahol az ügyintézők állnak rendelkezésére.


hirdetés

 

Hogyan nyerhet egy hitelkiváltáson?

Ha egy hitelkiváltás szóba kerül, nagyon fontos, hogy szem előtt tartsa a törlesztőrészletet, a futamidőt, és a kamatperiódust. A következő lehetőségek jöhetnek szóba:

  • Az alacsonyabb kamatok miatt, a régi hitellel megegyező törlesztőrészlettel, lehet tovább fizetni a hitelt, rövidebb futamidő alatt. Ennek előnye, hogy hamarabb kerül kifizetésre a hitel, gyorsabban szabadulhat tőle.
  • Ugyanolyan törlesztőrészlet mellett biztonságosabb lehet a lakáshitel, ha hosszabb kamatperiódusra vált, akár végig fixre. Ez azért jó megoldás, mert kiszámíthatóak a havi kiadások, és ha esetleg emelkedne is a jövőben a lakáshitelek kamata, a törlesztőrészlet nem változik.
  • Csökkenő havi kiadás mellett nem változik sem a futamidő, sem a kamatperiódus, vagyis minden változatlan marad, mégis kevesebbet fizet vissza.

 

Tehát a fentieket összegezve mindenképpen megéri hiteleit felülvizsgálni, és érdeklődni, hogy milyen új hitelkonstrukciók kerültek a piacra, és azok közül válogatni. Ezzel sok pénzt megtakaríthat, főleg egy lakáshitel esetében, akár több millió forintot is. Csak elhatározás kérdése, ne halogassa tovább, nézze meg a bankok ajánlatait, mert az semmibe nem kerül, viszont, ha kiváltja lakáshitelét, azzal komoly összegeket is megspórolhat.


 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...