Egekbe szállt a budapesti panellakások ára!

  2018. február 01.

Egy ingatlaniroda felmérései szerint, tavalyhoz képest tovább nőtt Budapesten a panellakások ára, és mérséklődésre nem igen lehet számítani. A legdrágább, 400 ezer forintot meghaladó négyzetméteráron futó ingatlanok a XIII. kerületi Vizafogón és Gazdagréten találhatóak. Ezeken a részeken 2016-ban átlagosan 376.000 forintos négyzetméteráron keltek el a lakótelepi lakások. 2017-ben az azonos típusú ingatlanok értéke meghaladta már a 410.000 forintos négyzetméterárat is.

Az elemzések az alacsonyabb áron lévő panellakásokra is kitértek, mint például a Havanna lakótelepi paneltömbök. Ez egy kevésbé kedvelt lakótelepnek számít, mégis az utóbbi egy évben jelentős árnövekedés figyelhető meg az ottani lakások esetében is. Ezt mutatja az az elemzés is, amely szerint a legalacsonyabb és a legmagasabb árfekvésű panellakások közötti árkülönbség tavaly 50%-ra mérséklődött, amíg ez a szám 2016-ban még 65% volt.


Egyes területeken nem volt nagy mértékű a drágulás

Az elemzések azt mutatják, hogy Budapesten előfordulnak olyan környékek is, ahol nem figyelhető meg nagymértékű drágulás. Erre példaként szolgál Újpalota, ahol szinte azonos négyzetméterár volt megfigyelhető 2016-ban és 2017-ben egyaránt. Mindössze a 290.000 forintos négyzetméterár egy év alatt 313.000 forintra nőtt, amely a budapesti kerületeket nézve csekély áremelkedést jelent.

 

Tervezi, hogy idén ingatlant vásárol?

Abban az esetben, ha tervezi, hogy 2018-ban ingatlant vásárol, érdemes tudni, hogy egy éven belül jelentős drágulás általában tavasszal és nyáron érzékelhető. Ősszel, valamint télen általában az ingatlanárak drágulása megáll, vagy valamennyire mérséklődik.

Ingatlanvásárlás hitel segítségével

Ha hitel segítségével szeretne lakást venni, akkor érdemes előtte oldalunkon kalkulálni, és előzetes hitelbírálatot kérni a banktól, hogy kiderüljön hitelképes-e, hiszen vannak általános banki követelmények, melyeknek minden esetben meg kell felelni. Minden banknak saját belső szabályrendszere van, ami bankonként eltérő lehet, így érdemes több bank ajánlata közül választani, hiszen abban az esetben, ha az egyik pénzintézetnél nem kapja meg a hitelt, előfordulhat, hogy a másikban minden probléma nélkül hozzájuthat az igényelt összeghez.

Ha előzetes hitelbírálatot kér, a hitelbírálat eredményéről egy 3-6 hónapig érvényes előbírálati igazolás készül, melyben a hitelintézet leigazolja, hogy mekkora összegű hitel felvételére jogosult. Amennyiben megtalálja az érvényesség lejáratáig a megfelelő ingatlant, akkor csak az értékbecslésnek kell rendben lennie, és igényelhető a hitelösszeg.


hirdetés

 

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...