20 millió forint alatt vásárolna ingatlant?

  2017. november 16.

Mutatjuk, ennyiért mit kaphat a fővárosban!

Ingatlan vásárláson töri a fejét? Eldöntötte már, hogy a fővárosban szeretne lakni, de nem tudja, hogy mit kaphat a pénzéért? Magyarországon az ingatlanpiac fellendülése azt eredményezte, hogy már csak igen magas áron lehet hozzájutni a belvárosi ingatlanokhoz, a Duna közeli lakások ára pedig már szinte megfizethetetlen. Jelenleg, 20 millió forint alatt használt lakást lehet vásárolni. Ebben az árkategóriában 1-2 szobás ingatlanok érhetőek el, viszont, ha 3 szobás, vagy esetleg több fürdőszobás lakás az álma, mélyebben a zsebébe kell nyúlni. Az ingatlanárak folyamatos növekedése mellett, azért még mindig elképzelhető, hogy 20 millió forintért újépítésű ingatlant tudjon vásárolni magának.

 

Friss felmérések szerint jelentős áremelkedés tapasztalható az új építésű ingatlanok esetében, amely a 2015. évhez képest 19,5%-os drágulást jelent. Az új építésű lakások árszintje mindössze 1,5%-kal marad el a 2008. évitől, amíg a használt ingatlanok esetében ez a szám 2,2%. Az utóbbi pár évben viszont az új építésű ingatlanok értékesítésének aránya is nőtt, 2,5%-ról 3,2%-ra, ami azt jelenti, hogy egyre többen vásárolnak új építésű lakást. Várhatóan nem fog csökkenni az új építésű ingatlanok ára, hiszen a kínálat  is egyre bővül, illetve az építési költségek is egyre drágábbak, melynek egyik fő oka többek között az építőiparban keletkezett munkaerőhiány. Az építőipari kellékek ára is évről évre egyre magasabb, így csökkenésre nem lehet számítani.

 


hirdetés

Az áremelkedés miatt általában a kisebb lakások kerülnek eladásra. Amennyiben egy ingatlanberuházótól vásárolna kész, vagy hamarosan elkészülő lakást, magas árra kell számítani, és esetenként akár 1-1,5 évet is kell várni amíg beköltözhetővé válik az ingatlan. Az árak emelkedésének köszönhetően a vásárlók inkább a kisebb területű ingatlanok után érdeklődnek, 1-1,5 szobás lakások, garzonok az első számú felkeresettek. 

Ha megfelelő műszaki tartalmú, biztos anyagi háttérrel rendelkező lakásprojektbe kezd, az építést már megkezdett beruházásban a négyzetméterár 600 ezer forint körüli, de általában magasabb. Ha olcsóbban szeretne újonnan épülő lakást vásárolni, akkor érdemes már az előértékesítés fázisában lévő projekteknél körülnézi, hiszen általában ebben a fázisban még előfordulhat alacsonyabb ár. Nagyon fontos, hogy kockázatmentes projektet válasszon. Amire érdemes odafigyelni az a projektfinanszírozó bank jelenléte, vagy a már zajló kivitelezés. Egy ilyen, minden információkkal ellátott ingatlan ára drágább lehet, de legalább nagyobb a valószínűsége, hogy valóban befejezésre kerül.

 

Abban az esetben, ha a 600 ezer forint körüli négyzetméterárat vesszük, akkor egy kisebb, 30nm-es ingatlan értéke 18-20 millió forint körül van. Általábban a kisebb négyzetméterű, illetve a tetőtéri lakások drágábbak a kelendőség miatt, akár az 1 millió forintot is elérhetik négyzetméterenként. 

A budai oldalon található lakások elhelyezkedésük alapján akár drágábbak is lehetnek, például az egyre jobban felkapott XI. kerületben 700.000-1.400.000 forintos négyzetméterárakkal találkozhat. Ha Albertfalvát nézzük, ott 20 millió forintért egy 30-40nm-es lakást tud vásárolni. 

Érdemes tudni, hogy a budai és belvárosi ingatlanoknál jóval kedvezőbb áron kaphat ingatlant a külső kerületekben vagy az agglomerációban. 


 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...