Hogyan lehet sikeresen alkudni egy ingatlan vételárából?

  2020. február 21.

Több egymásra épülő folyamat vezetett a magas ingatlanárakhoz, aminek következményeként rengeteg lett a túlárazott lakás. Az utóbbi hónapokban viszont a drágulási folyamat megtorpanni látszik. Hamarosan eljöhet az idő, mikor újra lehet alkudni egy ingatlan árából. De hogyan lehet sikeresen alkudni egy ingatlan vételárából? Összegyűjtöttünk néhány tippet. Általában az ingatlanok hirdetési ára irányár, amiből az eladó enged valamennyit. Az elmúlt egy-másfél évre azonban nem ez volt a jellemző, az eladóknak kedvezett inkább. A jól árazott lakásokat egymás elől kapkodták el a vevők. Az alku szóba se jöhetett sokszor azonnal megadták a vevők az irányárat, de az sem volt ritka, hogy egymásra licitáltak. Idén azonban fordult a kocka.

 

Hogyan lehet sikeresen alkudni az ingatlan vételárából?

  • Célszerű megkeresni a legjobb árat, amin kínálják az ingatlant. Az eladó ingatlanok többsége nem csak egy ingatlaniroda kínálatában szerepel, sőt maguk az eladók is próbálnak vevőt találni. Gyakori, hogy az adott ingatlan az egyes hirdetésekben más-más árakon szerepel. Van olyan alkalmazás, ami figyeli a megnézett hirdetéseket, és azonnal jelzi, ha megtalálja máshol is az adott ingatlant.
  • A piac feltérképezése elengedhetetlen, hiszen az alku során így jobban tud érvelni. Ha talál egy megfelelő ingatlant, akkor keressen a környéken hasonlókat, vesse össze ezek paramétereit és árait, így megtudhatja, hogy milyen ár lehet reális az adott lakásért.
  • Úgy kell alkudni, hogy közben az eladó azt érezze, hogy komoly vevővel van dolga. Alapesetben egy 10%-os alku megpróbálható, de ha az ingatlan nagyon túlárazott, esetleg már 3-6 hónapja hirdetik, akkor ennél alacsonyabb összeggel is lehet próbálkozni.
  • Sokan pocskondiázzák az ingatlant, ezzel próbálva meg elbizonytalanítani az eladót és lenyomni a vételárat. Ez azonban nem mindig célravezető. Hasznosabb lehet inkább érvelni, hasonló ingatlanok árával összehasonlítani a kért vételárat, valamint a valóban szükséges beruházások költségeit kiemelni.
  • Mikor megnézi az ingatlant érdemes barátságosnak, de visszafogottnak maradni. Ha az eladó azt látja, hogy a vevő túl lelkes, akkor az alkunak kevesebb tere lesz.
  • Mikor az emberek megtalálják álmaik otthonát hajlamosak az ingatlan pozitívumait erősíteni, a hátrányok pedig elhalványulnak. Ezért érdemes egy listát készíteni az ingatlan ellen és mellett szóló érvekkel.
  • Nem kell lemondani a vásárlásról, ha az eladó visszautasítja az Ön által adott árajánlatot. Ebben az esetben érdemes új ajánlatot adni, persze csak akkor, ha az még belefér a keretbe.
  • Ingatlanvásárláskor fontos kérdés, hogy mikor tudja kifizetni a vételárat, különösen akkor, ha több vevő is versenyez az ingatlanért. Egy lakáshitel átfutási ideje egy-másfél hónap, ami sok eladónak túl hosszú, így a készpénzes vevők előnyben vannak. Éppen ezért érdemes előzetes hitelbírálatot kérni. Jó tudni, hogy amennyiben pozitív is lesz az előzetes hitelbírálat a bank nem vállal garanciát arra, hogy a hitelt meg is kapja.
  • A lakáshitelek ára bankonként eltérő, ami azt jelenti, hogy ugyanakkora hitelösszegnek a havi törlesztője akár több tízezer forinttal is több lehet az egyik pénzintézetnél, mint egy másiknál. Vagyis ugyanakkora hitelösszeghez valahol magasabb, míg máshol alacsonyabb jövedelem is elég. A JTM szabály a jövedelem terhelhetőségét korlátozza. Lakáshitel esetében a törlesztőrészlet nem lehet magasabb a havi nettó bér 25%-ánál, 500 ezer forintos jövedelem alatt, afölötti jövedelem esetén pedig 30% a korlát. A fix törlesztőrészletet öt és tíz év közötti ideig biztosító lakáshiteleknél pedig 35, illetve 40% a limit. Az 50 és 60%-os limit csak a minimum tíz évig vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelekre vonatkozik.
  • A családok otthonhoz jutását jelentős összegekkel támogatja az állam. Ilyen támogatás például a CSOK, CSOK hitel, falusi CSOK, Babaváró hitel, jelzáloghitel elengedés. Ezek nagyon jó lehetőségek, sok pénzhez juthatnak általuk a jogosultak.

 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...