Hogyan lehet alkudni egy ingatlan árából?

  2023. április 28.

 

Napjainkban nagyon magasak az ingatlanárak. Hogyan lehet alkudni egy ingatlan árából? Összegyűjtöttünk néhány tippet. Általában az ingatlanok hirdetési ára irányár, amiből az eladó enged valamennyit. A jól árazott lakásokat hamar megvásárolják, az alku szóba se jöhet, azonnal megadják a vevők az irányárat.

 

Hogyan lehet alkudni egy ingatlan árából?

  • Általában az eladó ingatlanok nem csak egy ingatlaniroda kínálatában szerepelnek. Előfordul, hogy az adott ingatlan az egyes hirdetésekben más-más árakon szerepel. A piac feltérképezése elengedhetetlen, hiszen az alku során így jobban tud érvelni.
  • Úgy kell alkudni, hogy közben az eladó azt érezze, hogy komoly vevővel van dolga. Alapesetben egy 10%-os alku megpróbálható, de ha az ingatlan nagyon túlárazott, esetleg már 3-6 hónapja hirdetik, akkor ennél alacsonyabb összeggel is lehet próbálkozni.
  • Sokan úgy alkudnak, hogy leszólják az ingatlant, és ezzel próbálják meg elbizonytalanítani az eladót és lenyomni a vételárat. Ez azonban nem mindig célravezető. Hasznosabb lehet, ha inkább okosan érvel, és hasonló ingatlanok árával veti össze a kért vételárat, valamint a valóban szükséges beruházások költségeit emeli ki.
  • Mikor elmegy megnézni az ingatlant legyen barátságos, de visszafogott. Ha az eladó azt látja, hogy a vevő túl lelkes, és mindenképpen megvásárolná az ingatlant, az alkunak kevesebb esélye lesz.
  • Nem feltétlenül kell lemondani a vásárlásról, ha az eladó visszautasítja az Ön árajánlatát. Ilyenkor érdemes új ajánlatot adni.
  • Ingatlanvásárláskor fontos, hogy mikor tudja kifizetni a vételárat, különösen akkor, ha több vevő is jelentkezett az ingatlanért. Egy lakáshitel átfutási ideje egy-másfél hónap, ami sok eladónak túl hosszú, így a készpénzes vevők előnyben lehetnek, ezért érdemes előzetes hitelbírálatot kérni.
  • A családok otthonhoz jutását jelentős összegekkel támogatja az állam. Ilyen támogatás például a CSOK, CSOK hitel, falusi CSOK, Babaváró hitel. Ezek nagyon jó lehetőségek, sok pénzhez juthatnak általuk a jogosultak.

 

A lakáshitelek ára bankonként eltérő, ami azt jelenti, hogy ugyanakkora hitelösszegnek a havi törlesztője akár több tízezer forinttal is több lehet az egyik pénzintézetnél, mint egy másiknál. Vagyis ugyanakkora hitelösszeghez valahol magasabb, míg máshol alacsonyabb jövedelem is elég. A JTM szabály a jövedelem terhelhetőségét korlátozza. Lakáshitel esetében a törlesztőrészlet nem lehet magasabb a havi nettó bér 25%-ánál, 500 ezer forintos jövedelem alatt, afölötti jövedelem esetén pedig 30% a korlát. A fix törlesztőrészletet öt és tíz év közötti ideig biztosító lakáshiteleknél pedig 35, illetve 40% a limit. Az 50 és 60%-os limit csak a minimum tíz évig vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelekre vonatkozik.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...